POSIO
Äimäperän VARK-alue

14.8200 ha

Vierekkäiset kivikautiset asuinpaikat muodostavat laajan asuinpaikka-alueen, joka on ollut käytössä jo mesoliittisen kivikaudella. Vanhimmat ajoitukset edustavat alueen vanhinta asutusvaihetta.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Äimäperä 2; Äimäperä 3;
Nimi: Äimäperä 2
Tyyppi: asuinpaikat ; työ- ja valmistuspaikat  pyyntikuopat;
Ajoitus: kivikautinen mesoliittinen;

Laaja kivikautinen asuinpaikka (löytöinä iskettyä kvartsia ja palanutta luuta), jolla on ollut asutusta ainakin mesoliittisella kivikaudella alueen vanhimman asutusjakson aikana (radiohiiliajoitus 7040–6650 eaa.). Järven rannalla sijaitsevassa kohteessa on myös tarkemmin ajoittamattomia pyyntikuoppia.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Kivikautinen asuinpaikka, jonka käyttö on alkanut jo alueen vanhimman mesoliittisella kivikaudella syntyneen asutuksen aikana. Kohteen ympäristö ei ole juuri muuttunut asutuksen aikaisesta tilanteesta. Se muodostaa yhdessä viereisen asuinpaikan kanssa harvinaisen laajan kivikautisen asuinpaikka-alueen, jolla on runsaasti tutkimuspotentiaalia.

Kuva: Panoraama. Alueen keskiosaa. Idästä. Jouni Taivainen 30.9.2020  Kuva: Panoraama. Alueen keskiosaa. Rantatörmän hiekkapaljastumassa palanutta luuta, kvartsi-iskoksia ja palaneita kiviä (Alakohde 1). Lännestä. Jouni Taivainen 30.9.2020  Kuva: Panoraama. Alueen länsiosaa. Vasemmalla erottuu asuinpaikan halkaiseva tie. Lännestä. Jouni Taivainen 30.9.2020  Kuva: Pyyntikuoppa 2 alueen itäosassa. Koillisesta. Jouni Taivainen 30.9.2020