LOVIISA
Edesbys och Edö herrgårds VARK-område

7.1867 ha

Kolmen kohteen muodostama asutushistoriallinen ja maisemallinen kokonaisuus, jossa on mukana keskiaikainen autioitunut kylänpaikka, ja autioitunut 1600-luvun kartanon paikka. Kylä autioitui Edön kartanoa perustettaessa. Kohteille on tehty yhteinen aluerajaus, joka on yksittäisten arkeologisten kohteiden aluerajauksia laajempi.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Edesby (Edö); Edesby (Edö) Riihitontti; Edesby Edön kartano;
Nimi: Edesby (Edö)
Tyyppi: asuinpaikat  kylänpaikat;
Ajoitus: keskiaikainen;historiallinen 1500-luku;historiallinen 1600-luku;

Viimeistään 1600-luvulla autioitunut keskiajalta periytyvä kylänpaikka. Alue on nykyään laitumena, minkä ansiosta avoimessa maastossa näkyy lukuisia uuninpohjia ja rakennusten kivijalkoja.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Varhain autioitunut ja hyvin säilynyt keskiaikainen kylänpaikka on tieteellisesti merkittävä. Edesbyn kaltaiset suuret autiokylät ovat harvinaisia ja siten arkeologisesti erittäin arvokkaita.

Kuva: Kyläpaikka luoteesta kuvattuna Veli-Pekka Suhonen 1.7.2017