PÄLKÄNE
Epaalan rautakauden muinaisjäännökset

3.3256 ha

Epaalan rautakauden muinaisjäännösten kokonaisuudessa on vanhemmalle tai keskiselle rautakaudelle ajoittuva asuinpaikka, hyvin säilynyt nuoremmalle rautakaudelle ajoittuva polttokenttäkalmisto ja mahdollisia röykkiöhautoja, sekä viikinkiajalle ajoittuvaa pajatoimintaa. Lähekkäiset ja hyvin säilyneet kohteet muodostavat harvinaisen kokonaisuuden.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Epaala Hylli 2; Hylli; Hylli 3;
Nimi: Hylli 3
Tyyppi: hautapaikat  polttokenttäkalmistot;
Ajoitus: rautakautinen;

Peltoihin rajautuvalla kalliokumpareella sijaitseva tiivis kiveys, jonka noensekaisesta kerroksesta on löydetty poltettuja ihmisen luita. Kyseessä on todennäköisesti poikkeuksellisen hyvin säilynyt nuoremmalle rautakaudelle ajoittuva polttokenttäkalmisto.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Hyvin säilynyt todennäköinen polttokenttäkalmisto, joka on osa Epaalan rautakautisten muinaisjäännösten kokonaisuutta.

Kuva: Pälkäne Hylli 3, rautakautinen hautapaikka.  Tampereen museot. CC BY 4.0 Jussi Jusell 4.10.2021