LEMPÄÄLÄ
Ylämäen kipinäaidat

0.2330 ha

Kaksi 1870-luvulla valmistuneen ja sittemmin käytöstä pois jääneen Hämeenlinna-Tampere -junaratalinjan kipinäaitaa.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Ylämäen kipinäaita 1; Ylämäen kipinäaita 2;
Nimi: Ylämäen kipinäaita 2
Tyyppi: kulkuväylät ;
Ajoitus: historiallinen 1800-luku;

Kivistä ladottu kipinäaita (pituus noin 200 m), joka sijaitsee käytöstä pois jääneen Hämeenlinna–Tampere rautatien ratapohjan itäpuolella. Rataosuus avattiin liikenteelle vuonna 1876.

Arvokas ja melko harvinainen muinaisjäännöstyyppi, joka liittyy Suomen rautatieverkon kehitykseen.

näytä/piilota Tutkimuksellinen arvo: potentiaali on vähäinen
näytä/piilota Arkeologinen monimuotoisuus: monimuotoisuutta ei ole
Kuva: Kipinäaita 2 lännestä. Tampereen museot. CC BY 4.0 Jussi Jusell 14.10.2021  Kuva: Kipinäaita 2 pohjoisesta. Tampereen museot. CC BY 4.0 Jussi Jusell 14.10.2021  Kuva: Kipinäaita 2, lännestä. Tampereen museot. CC BY 4.0 Jussi Jusell 14.10.2021  Kuva: Kipinäaita 2, etelästä. Tampereen museot. CC BY 4.0 Jussi Jusell 14.10.2021