HELSINKI
Vallisaari ja Kuninkaansaari

150.3415 ha

Vallisaari ja Kuninkaansaari muodostavat historiallisen, toiminnallisen sekä alueellisesti ja maisemallisesti yhtenäisen linnoituskokonaisuuden.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Kuninkaansaari; Vallisaari;
Nimi: Kuninkaansaari
Tyyppi: puolustusvarustukset  linnoitukset;
Ajoitus: historiallinen 1500-luku;historiallinen;

Kuninkaansaaren historia liittyy Suomenlinnan rakennusvaiheisiin ja Helsingin merilinnoitusketjuun. Kuninkaansaarta käytettiin ensin lähinnä Suomenlinnan talouteen ja huoltotoimintoihin. Siellä on ollut ainakin niittyjä. 1800-luvun lopulla Kuninkaansaareen rakennettiin neljä patteria, joista yksi oli redutti.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Kuninkaansaari ilmentää eurooppalaisen 1800-luvun linnoitusrakentamisen soveltamista Suomen ilmastoon ja karun saariston maantieteellisiin olosuhteisiin. Kuninkaansaari muodostaa yhdessä Suomenlinnan ja Vallisaaren kanssa linnoitushistoriallisesti arvokkaan kokonaisuuden.

Kuva: Aleksanterin patterin kasematteja, kuvattu Vallisaaressa. Karim Peltonen 19.6.2000  Kuva: Vanha ammusvarasto Kuninkaansaaressa. Holvikaarisen käytävän päässä on oviaukko. Seinät ja katto ovat ajan ja kosteuden runtelemat. 	Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0 Tiina Tenkanen 2019