HELSINKI
Suomenlinnan muinaisjäännökset

145.9269 ha

Suomenlinnan merilinnoituksen kokonaisuuteen kuuluvat maalla ja veden alla sijaitsevat muinaisjäännökset.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Arsis; Iso Mustasaari 16; Iso Mustasaari 2; Länsi-Mustasaari 2; Retvizan; Suomenlinna; Särkänsalmen väyläesteen itäosa; Särkänsalmen väyläesteen länsiosa; Tykistölahden hirsiarkkupato;
Nimi: Suomenlinna
Tyyppi: puolustusvarustukset  linnoitukset;
Ajoitus: historiallinen 1700-luku;historiallinen 1800-luku;historiallinen 1900-luku;

Suomenlinnan linnoitustyöt käynnistyivät everstiluutnantti Augustin Ehrensvärdin johdolla 1748. Suomen sodan jälkeen venäläiset suunnittelivat linnoituksen uudistamista ja laajentamista 1800-luvun alkupuolella. Krimin sodan aikana (1853–1856) englantilais-ranskalaisen laivaston pommitus tuhosi Suomenlinnaa pahoin, minkä seurauksena koko läntinen osa vahvistettiin maavallein ja tykkipatterin vielä sodan aikana. Venäläiskauden viimeinen suuri rakennushanke oli Susisaaren telakka. Linnoitus liitettiin vuoden 1918 jälkeen Suomen valtioon, ja nimettiin Suomenlinnaksi.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Suomenlinna ilmentää ainutlaatuisella tavalla eurooppalaisen 1700-luvun bastionilinnoitusjärjestelmän soveltamista Suomen ilmastoon ja karun saariston maantieteellisiin olosuhteisiin. Suomenlinna muodostaa yhdessä Helsingin muiden linnoitussaarten ja ensimmäisen maailmansodan maalinnoituksen kanssa linnoitushistoriallisesti arvokkaan kokonaisuuden.

Kuva: Suomenlinna, Kustaanmiekka, Kuninkaanportti. Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0 Ilari Järvinen 05.1995  Kuva: Suomenlinna, Iso Mustasaari. Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0 Ilari Järvinen 05.1995  Kuva: Suomenlinna, Iso Mustasaari. Tykistölahden rantavarustus. Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0 Ilari Järvinen 05.1995  Kuva: Suomenlinna, Susisaari. Bastioni Höpken, holvikäytävä. Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0 Ilari Järvinen 05.1995