SALO
Uskelan vanhan kirkon ja pappilan VARK-alue

0.6423 ha

Uskelan vanha kirkonpaikka ja sen pohjoispuolella sijaitseva vanha pappilanpaikka muodostavat Suomen vanhinta seurakuntajärjestelmää edustavan kokonaisuuden. VARK-alue on rajattu muinaisjäännösalueita laajemmaksi.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Uskelan emäkirkko; Uskelan vanhan pappilan paikka;
Nimi: Uskelan vanhan pappilan paikka
Tyyppi: asuinpaikat  pappilat; löytöpaikat ;
Ajoitus: rautakautinen;keskiaikainen 1400-luku;historiallinen 1500-luku;historiallinen 1600-luku;historiallinen 1700-luku;

Uskelan vanhan emäkirkon pappilan paikka, joka autioitui 1770-luvulla rakennusten osin tuhouduttua maanvyörymässä. Alueelta on paikannettu kaksi tiilirakenteen jäännöstä, jotka todennäköisesti liittyvät asuinrakennuksen tulisijoihin ja savuhormeihin. Alueelta pintapoimittu runsas materiaali keskiajan lopulta 1900-luvulle painottuen kuitenkin 1600- ja 1700-lukuihin. Aivan alueen eteläreunasta, vanhan kirkonpaikan läheltä, on myös myöhäisrautakutisia löytöjä (hevosenkengän muotoinen solki, lenkin katkelma ja rautakauden keramiikkaa). Pappila sijaitsi kahden kulkuväylän (Hiidentien ja Uskelanjoen) välissä.

Kohde edustaa hyvin pappiloiden kehitystä kristillistymisen alkuvaiheista 1700-luvun lopulle.

Kuva: Uskelan vanhan pappilan paikka Teija Tiitinen 11.1.2020