PARAINEN
Jurmon muinaisjäännökset

19.2470 ha

Jurmon ainutlaatuiseen ulkosaariston kokonaisuuteen kuuluu kaksi saaristolaiskappelia ja kaksi tyypiltään erilaista kausiasutuksen kohdetta (niin sanottuja tomtning-jäännöksiä). Kohteet ajoittuvat keskiajalta 1600-luvulle.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Jurmo Grönnviken; Jurmo Kappellbacken; Jurmo Munkringar;
Nimi: Jurmo Grönnviken
Tyyppi: kirkkorakenteet  kirkonrauniot;
Ajoitus: historiallinen;

Hyvin säilyneet saaristolaiskappelin kivijalan (10 x 6 m) ja neliönmuotoisen ympärysmuurin rauniot (sivut 24 m) omaleimaisessa luonnonympäristössä ulkosaaristossa. Kivijalan sisällä maassa näkyy hiekkakivilaakoja. Kohdetta ei ole voitu rakentaa ennen 1500-lukua.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Upealla paikalla sijaitseva hyväkuntoinen saaristolaiskappelin raunio. Se on osa Jurmon ainutlaatuista kohdekokonaisuutta.

Kuva: Jurmo Grönnviken. Turun museokeskus. CC BY 4.0 Sanna Saunaluoma 9.3.2021  Kuva: Jurmo Grönnviken. Turun museokeskus. CC BY 4.0 Sanna Saunaluoma 9.3.2021  Kuva: Jurmo Grönnviken. Turun museokeskus. CC BY 4.0 Sanna Saunaluoma 9.3.2021