SÄKYLÄ
Köyliönjärven muinaisjäännökset

0.3076 ha

Köyliönjärvelle sijoittuu yksi 1100-uvun keskeisin tapahtuma: Piispa Henrikin ja talonpoikaisisäntä Lallin kohtaaminen, joka johti piispan kuolemaan. Tapaukseen liittyy monipuolinen virallinen ja kansanomainen tarinaperinne. Kokonaisuuteen kuuluvat keskiaikaiset piispankartano ja Pyhän Henrikin muistokappelin paikka.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Kirkkokari; Köyliön piispankartano;
Nimi: Köyliön piispankartano
Tyyppi: asuinpaikat  kartanot;
Ajoitus: keskiaikainen;

Köyliönsaari on ollut merkittävä paikka jo rautakaudella, sillä saarelta tunnetaan laajoja ruumiskalmistoja. Suomen historiassa saari on keskeinen Lalliin ja Pyhään Henrikiin liittyvän perimätiedon ja tradition takia. Köyliönsaarella on sijainnut keskiaikainen piispankartano, josta nykyisin on enää jäljellä vain kivinen holvattu kellarirakennus, joka ajoittuu ainakin osittain 1400-luvulle. Köyliönkartano hankittiin kirkon omistukseen 1360-luvulla. Tämä liittyi ilmeisesti Pyhän Henrikin kultin kehittämiseen ehkä 1300-luvun alussa. Säilynyttä kellaria myös kutsutaan edelleen Lallin kellariksi. Kuninkaankartanoksi Köyliön kartano tuli Kustaa Vaasan aikana 1500-luvulla uskonpuhdistuksen yhteydessä.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Keskiaikaiseen piispankartanojärjestelmään kuulunut kohde on merkittävä osa Suomen yhteiskunnallisen kehitystä. Sen sijainti myöhäisrautakautisten kalmistojen vieressä osoittaa historiallista jatkumoa esihistorian ja historiallisen ajan välissä.

näytä/piilota Arkeologinen monimuotoisuus: ei määritelty
Kuva: Kuvassa kartanon pihaa ja rakennuksia, mm. uusklassistinen päärakennus, joka valmistunut vuonna 1817. Satakunnan Museo.CC BY 4.0 Raimo Seppälä 1956  Kuva: Köyliön kartanon kellarin ovi. Ovi kuvan keskellä, vasemmalla holvikaaren muotoinen oviaukko. Kiviseinät ja maalattia. Satakunnan Museo. CC BY 4.0 Raimo Seppälä 1956  Kuva: Köyliön kartanon kellari. Jyrkät portaat johtavat Köyliönkartanon kellariin. Kivestä ja tiilistä rakennettu kellarikäytävä. Rappusten päässä holvikaarin muotoinen oviaukko. 	Satakunnan Museo. CC BY 4.0 Raimo Seppälä 1956 - 1961