INARI
Saamelaismuseon ja Vuopajan asuinpaikka-alueet

18.6529 ha

Kaksi vierekkäistä kohdetta muodostavat Juutuanjoen suulle ja Inarijärven rantaan yli kilometrin pituisen ja poikkeuksellisen monipuolisen arkeologisen kohdekokonaisuuden, jossa on edustettuna lähes kaikki jääkauden jälkeiset ajanjaksot.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Saamen museo / Vuopaja; Vuopaja pohjoinen;
Nimi: Vuopaja pohjoinen
Tyyppi: asuinpaikat ; asuinpaikat  kodanpohjat; maarakenteet kuopat; työ- ja valmistuspaikat  pyyntikuopat;
Ajoitus: kivikautinen mesoliittinen;varhaismetallikautinen;ajoittamaton;

Laaja ainakin mesoliittiselle kivikaudelle ja varhaismetallikaudelle ajoittuva asuinpaikka sijaitsee Juutuanjoen suulla ja Inarijärven rannassa. Käytännössä kohde on samaa asuinpaikkaa viereisen, puron toisella rannalla sijaitsevan Saamen museo / Vuopaja -nimisen asuinpaikan kanssa. Tutkimusten perusteella asutuksen pääpaino on ollut mesoliittisella kivikaudella ja varhaismetallikaudella, mutta todennäköisesti laajalla alueella on ollut asutusta myös nykyisiä tutkimustietoja useampina ajanjaksoina.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Laaja osin tutkittu asuinpaikka-alue, jolla on ollut asutusta ainakin mesoliittisella kivikaudella ja varhaismetallikaudella. Kohde kuuluu laajaan ja merkittävään Juutuanjoen suulla sijaitsevaan asuinpaikka-alueeseen.

Kuva: Alue 1. Tasokuva. Alue 574-580/995-998, taso 2. Etualalla kiveystä 574/995-997. Kaakosta Sirkka-Liisa Seppälä 1993