KEMIÖNSAARI
Purunpää Oxholmen 1

Nimi: Purunpää Oxholmen 1
Tyyppi: alusten hylyt  hylyt (puu);
Ajoitus: historiallinen 1600-luku;

1600-luvulle ajoitetun männystä rakennetun kotimaisen talonpoikaisaluksen hylky (pituus 14 m, leveys 5 m). Alus on limisaumaan rakennettu ja leveäpohjainen. Siinä ei ole sisäkarneerausta tai sikoköliä. Se sijaitsee tunnetun keskiaikaisen satamapaikan rantavesissä, jossa on 1600–1700-luvulla sijainnut krouvi. Jungfrusundin alue tunnetaan historiallisista lähteistä merenkulun solmukohtana.

1600-luvun kotimainen talonpoikaisalus on harvinainen ja merkittävä kohde.

näytä/piilota Kulttuurihistoriallinen merkittävyys: vähän merkittävä
näytä/piilota Säilyneisyys: melko tuhoutunut
Kuva: Viistokaikuluotauskuva Oxholmenin hylystä 2019. Hylky näkyy kuvassa oikealla. Hylky viistokaikuluodattiin 2019 osana BalticRIM-hankkeen vedenalaisinventointeja. Hanke liittyi merialuesuunnitteluun. Riikka Tevali 2019  Kuva: Kuva Oxholmen 1 -hylyn 3D-mallista. Kuvassa hylky on suoraan ylhäältä nähtynä. Laivasta on säilynyt pohjaosa pohjatukkeineen. Copyright Topi Sellman. Mahdolliset kuvatilaukset osoitetaan kuvaajalle. Topi Sellman 2016  Kuva: Kuva Oxholmen 1 -hylyn 3D-mallista. Copyright Topi Sellman. Mahdolliset kuvatilaukset osoitetaan kuvaajalle. Topi Sellman 2016  Kuva: Kuva Oxholmenin hylyn 3D-mallista. Copyright Topi Sellman. Mahdolliset kuvatilaukset osoitetaan kuvaajalle. Topi Sellman 2015