KURIKKA
Majamäki/Sikaniemi

Nimi: Majamäki/Sikaniemi
Tyyppi: hautapaikat  polttokenttäkalmistot; asuinpaikat ;
Ajoitus: rautakautinen merovingiaika;kivikautinen neoliittinen;

Kuivatun järven entisessä saaressa sijaitseva kohde, jossa on kivikautinen asuinpaikka ja rautakaudelle merovingi- ja viikinkiaikaan ajoittuva asuinpaikka ja polttokenttäkalmisto. Perimätiedon perusteella paikalla on mahdollisesti ollut järvikalastukseen liittyviä kalamajoja keskiajalla ja uuden ajan alussa. Läheinen pronssikautinen keihäslöytö viittaa myös pronssikautisen asutuksen mahdollisuuteen.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Hyvin säilynyt usealle ajanjaksolle ajoittuva kohde, jonka löytöaineistossa on edustettuna alueelle harvinainen viikinkiaika.

näytä/piilota Ympäristö ja maisema: ympäristössä ja maisemassa on vielä runsaasti kohteen ymmärtämistä tukevia piirteitä ja kohde on alueen keskeinen maisemaelementti
Kuva: Yleiskuvaa muinaisjäännösalueelta. Janne Rantanen CC BY 4.0. Janne Rantanen 12.5.2021  Kuva: Yleiskuvaa muinaisjäännösalueelta. Janne Rantanen CC BY 4.0. Janne Rantanen 12.5.2021  Kuva: Yleiskuva peltosaarekkeelle, jossa muinaisjäännös sijaitsee. Kuvattu lännestä. Janne Rantanen CC BY 4.0. Janne Rantanen 16.4.2021