JANAKKALA
Hakoisten VARK-alue

221.0752 ha

Keskiaikaisen Hakoistenlinna ja sen ympäristön kohteet muodostavat merkittävän kokonaisuuden, jolle on määritelty suoja-alue 1970-luvulla. Poikkeuksellisen näyttävässä VARK-alueessa on kaksi varhaiskeskiaikaista muinaislinnaa ja niiden ympäristön olemukseltaan tyypillisiä rautakautisia kohteita. Kohteet sijaitsevat valtakunnallisesti merkittävällä maisema-alueella.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Hakoinen 1; Hakoinen 2; Hakoinen 4; Hakoistenlinna; Hamppula; Hangastenmäki; Köykkälä (Hamppula 1); Lensunkallio (Hamppula 2);
Nimi: Hakoistenlinna
Tyyppi: puolustusvarustukset  linnat;
Ajoitus: keskiaikainen;

Varhaiskeskiajalle ajoittuva muinaislinna, jonka päälinna on sijainnut jyrkkäseinäisen kallio tasaisella laella, ja esilinna kallion juurella moreenipengermällä. Kallion lakea kiertää kivivalli, ja lakitasanteella on harmaakivestä ja tiilestä rakennetun rakennuksen jäännökset. Esilinnaa kiertää maavalli ja vallihauta. Linna ajoittuu 1200–1300-luvulle.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Maisemallisesti vaikuttava, hyvin säilynyt ja merkittävä muinaislinna, jonka päälinnassa on sijainnut yksi Suomen varhaisimmista tiilirakennuksista. Kohde on keskeinen osa Hakoisten muinaisjäännösten kokonaisuutta.

Kuva:  Soile Tirilä 2000  Kuva:  Tuija Rankama 1988  Kuva: Hakoistenlinnan keskiaikainen linna kuvattuna ilmasta kohti koillista. Vesa Laulumaa 13.5. 2019  Kuva: Hakoistenlinna, näkymä linnavuoren laelta kaakkoon, vasemmalla Kernaalanjärvi. Helena Ranta 1.7.2017