KANGASALA
Sarsan asuinpaikat

3.0547 ha

Laaja ja monipuolinen neoliittisen kivikauden ja varhaismetallikauden asuinpaikka-alue, jonka löydöissä on edustettuna kaikki alueella tavatut saviastiatyypit aivan keraamisen kivikauden alusta rautakauden alkupuolelle. Pronssikautisen tekstiilikeramiikan läntisin muunnos on nimetty alueen löytöjen mukaan Sarsan keramiikaksi.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Pohtiolampi ja Tiilitehdas; Sepänjärvi 1;
Nimi: Pohtiolampi ja Tiilitehdas
Tyyppi: asuinpaikat ; asuinpaikat  asumuspainanteet;
Ajoitus: kivikautinen neoliittinen;pronssikautinen;varhaismetallikautinen;

Laaja neoliittisen kivikauden ja varhaismetallikauden asuinpaikka, joka on osa Sarsan asuinpaikka-aluetta. Tutkimushistoriallisesti merkittävä asuinpaikka on löydöiltään poikkeuksellisen rikas ja monipuolinen. Se tarjoaa harvinaislaatuisen poikkileikkauksen Pirkanmaan kulttuurivaiheista karkeasti viiden tuhannen vuoden ajalta.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Laaja ja tutkimushistoriallisesti merkittävä kivi- ja varhaismetallikauden asuinpaikka-alue, joka on keskeinen osa Sarsan alueen asuinpaikkoja. Laajoista tutkimuksista huolimatta alueella on yhä runsaasti tutkimatonta ja runsaasti tutkimuspotentiaalia. Alueen muinaiset rantamuodostumat helpottavat asutuksen aikaisen ympäristön ymmärtämistä.

Kuva: Kangasalan Pohtiolammen rantapeltoa. Tampereen museot. CC BY 4.0 Miinu Mäkelä 18.5.2015  Kuva: Kangasalan Pohtiolammen rantapeltoa. Tampereen museot. CC BY 4.0 Miinu Mäkelä 18.5.2015  Kuva: Kangasalan Pohtiolammen rantapeltoa. Tampereen museo. CC BY 4.0 Miinu Mäkelä 18.5.2015