KEMI
Itärovan rautakauden kohteet

0.7394 ha

Samalla harjujonolla sijaitsevat vierekkäiset rautakautiset röykkiökohteet ja asuinpaikka muodostavat merkittävän kohdekokonaisuuden.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Itärova; Länkimaa 1;
Nimi: Länkimaa 1
Tyyppi: hautapaikat  hautaröykkiöt; asuinpaikat ; työ- ja valmistuspaikat keittokuopat;
Ajoitus: rautakautinen kansainvaellusaika;rautakautinen viikinkiaika;

Keskiselle ja myöhäiselle rautakaudelle ajoittuva kohde. Kohteessa on kaksi tutkittua hautaröykkiötä (halkaisija 4–5 m), josta toisesta löydettiin kansainvaellusajalle ajoittuva eläinpääkoristeinen ristisolki. Röykkiöiden vierellä sijaitsevalta asuinpaikalta löydetyt liesi ja keittokuoppa ajoittuvat viikinkiajalle.

Kohde muodostaa viereisen kohteen kanssa keskisen ja myöhäisen rautakauden kohdekokonaisuuden.

Kuva: Kemi Länkimaa 1. Läntisempi hautaröykkiö. Kuva lännestä. Vesa Laulumaa 2017  Kuva: Kemi Länkimaa 1. Itäisempi hautaröykkiö. Kuva idästä. Vesa Laulumaa 2017  Kuva: Kemi Länkimaa 1. Rikottu muinaisjäännöskyltti itäisemmän röykkiön vieressä. Vesa Laulumaa 2017  Kuva: Kemi Länkimaa 1. Kaivinkoneen kaivama kuoppa läntisemmän röykkiön lounaispuolella. Vesa Laulumaa 2017