KOKEMÄKI
Kokemäen Teljän muinaisjäännökset

14.5006 ha

Kokemäenjoen varrella, Ylistaron ja Paistilan kylien alueella sijaitseva ajallista jatkumoa osoittavien kohteiden kokonaisuus nuoremmalta roomalaisajalta (200–400 jaa) keskiaikaan. Kohteissa on erilaisia kalmistoja ja kuppikiviä. Kohteiden väliseltä alueelta on runsaasti irtolöytöjä.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Köönikänmäki; Leikkimäki; Mäki-Ketala; Perävainionmäki; Teljä;
Nimi: Köönikänmäki
Tyyppi: kultti- ja tarinapaikat  kuppikivet; hautapaikat  hautaröykkiöt;
Ajoitus: rautakautinen nuorempi roomalaisaika;rautakautinen kansainvaellusaika;rautakautinen merovingiaika;

Nuoremmalta roomalaisajalta merovingiajalle (200–800 jaa.) käytössä ollut röykkiökalmisto (22 röykkiötä, halkaisija 6–7 m), jossa myös useita kuppikiviä. Osa kuppikivistä on tarkoituksellisesti hävitetty tai siirretty 1900-luvun alussa. Röykkiöaluetta on tutkittu kaivauksin jo 1800-luvun lopulla.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Kalmistomäki sijaitsee keskeisellä paikalla Kokemäenjoen varrella. Klassinen rautakauden kohde, joka on osa merkittävää rautakauden kohdekokonaisuutta.

näytä/piilota Yleisyys tai harvinaisuus: yleisyys tai harvinaisuus ei ole merkityksellinen ominaisuus
Kuva: Köönikänmäki taustalla, etualalla Leikkimäki. Satakunnan museo. CC BY 4.0 Leena Koivisto 2011