LAIHIA
Viirikallion muinaisjäännökset

11.1950 ha

Kaksi vierekkäistä pronssikauden lopun ja rautakauden alun kohdetta muodostavat monipuolisen kokonaisuuden.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Hollonhakkoos; Viirikallio 1;
Nimi: Viirikallio 1
Tyyppi: asuinpaikat ; kivirakenteet  röykkiöt; työ- ja valmistuspaikat keittokuopat;
Ajoitus: varhaismetallikautinen;pronssikautinen;

Pronssi- ja rautakauden taitteeseen ajoittuva asuinpaikka ja röykkiöalue, joka sijaitsee Viirukallion etelänpuoleisella rinteellä. Alueella on kymmeniä röykkiöitä ja latomuksia (halkaisija pääosin 2–6 m), joiden joukossa on yksi muodoltaan laivalatomusta muistuttava latomus ja yksi punaisilla hiekkakivillä päällystetty röykkiö. Alueen asuinpaikalta on löytöinä saviastian paloja ja runsaasti kvartsiesineitä. Röykkiöt ja latomukset sijaitsevat ryppäinä. Asuinpaikka-alueelta tunnetaan lisäksi keittokuoppia.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Monipuolinen, hyvin säilynyt ja harvinainen pronssi- ja rautakauden taitteeseen ajoittuva kohde, jossa yhdistyy erilaiset röykkiöt, latomukset, asuinpaikka ja keittokuopat. Kohde muodostaa edustavan kokonaisuuden viereisen keittokuoppakohteen kanssa.

Kuva: Vuonna 1987 tutkittu, punaisilla hiekkakivilaatoilla peitetty, matala röykkiö. Leena Koivisto 2006  Kuva: Oulun yliopiston kesällä 2009 kaivama röykkiö ennallistettuna. Etelästä. Satu Koivisto 21.10.2009  Kuva: Punalaattalatomus metsäisessä rinteessä. Pohjoisesta. Sirkka-Liisa Seppälä 11.5.2009  Kuva: Peter Holmblad kertoo Viirikallion opastaulun äärellä. Sirkka-Liisa Seppälä 26.5.2009