TYRNÄVÄ
Tyrnävän jätinkirkot ja asumuspainanteet

0.3243 ha

Poikkeuksellisen näyttävä kolmen läheisen kohteen kokonaisuus, jossa on yhteensä neljä erilaista jätinkirkkoa, röykkiöitä ja asumuspainanteita. Laajasta Käyräkangas nimisestä kohteesta muinaisjäännösaluetta suppeampi osa on mukana tässä kokonaisuudessa, vaikka muinaisjäännösrajausta suppeamman VARK-alueen takia sen liittäminen tähän kokonaisuuteen ei ollut teknisesti mahdollista.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Kotakangas; Linnakangas;
Nimi: Kotakangas
Tyyppi: asuinpaikat ; kivirakenteet kivivallit; kivirakenteet  jätinkirkot;
Ajoitus: esihistoriallinen;kivikautinen neoliittinen;

Neoliittisen kivikauden asuinpaikka, joka on sijainnut pienellä saarella. Kohteessa on jätinkirkkoa muistuttava, isoista lohkareista raivattu kivikehä (10 x 22–25 m), jonka vierellä on kivikkoon rakennettu vallillinen kuoppa (kuin kehäröykkiö/rakkakuoppa) ja kaksi asumuspainannetta.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Jätinkirkkoa muistuttava kivikehä ja asumuspainanteita, jotka ovat osa Tyrnävän jätinkirkko- ja asumuspainannekokonaisuutta.

Kuva: Tyrnävä, Kotakangas. Kotakankaan jätinkirkko on isoista lohkareista raivattu suorakaiteen muotoinen ala kivikkoisen moreeniharjanteen laella. Kuvassa luoteispään selkeintä kiveystä. Kuvattuna kohti kaakkoa. Teemu Mökkönen 2.6.2020  Kuva: Tyrnävä, Kotakangas. Jätinkirkon kaakkoispuolella, kehän ulkopuolella, sijaitseva laakea painanne (halkaisija noin 4 m, syvyys 60 cm). Kuvattuna kohti kaakkoa. Teemu Mökkönen 2.6.2020  Kuva: Tyrnävä, Kotakangas. Jätinkirkon lounaispuolella matalammalla korkeustasolla sijaitsee vierekkäin kaksi asumuspainannetta. Etualalla pienempi (4 x 3 m), ja takana näkyy suurempi (3 x 10 m). Kuvattuna kohti kaakkoa. Teemu Mökkönen 2.6.2020  Kuva: Tyrnävä, Kotakangas. Jätinkirkon louaispouolella matalammalla korkeustasolla sijaitsee vierekkäin kaksi asumuspainannetta. Etualalla suurempi asumuspainanne (3 x 10 m). Kuvattuna kohti luodetta.. Teemu Mökkönen 2.6.2020