KOKKOLA
Miekkakaaran asumuspainanteet

27.8995 ha

Kahdeksan vierekkäisen neoliittisen kivikauden asuinpaikan muodostama kohdekokonaisuus, jossa on yhteensä yli 200 asumuspainannetta ja jätinkirkko. Kyseessä on yksi Suomen suurimmista asumuspainannekeskittymistä.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Hautakangas; Lehdonpalo; Miekkakaarat; Miekkakaarat 6; Miekkakaarat 7; Miekkakaarat 8; Pahanportaanräme; Pahanportaanräme 2;
Nimi: Lehdonpalo
Tyyppi: asuinpaikat  asumuspainanteet;
Ajoitus: kivikautinen neoliittinen;

Neoliittisen kivikauden asuinpaikka, jolta havaittu yli 60 asumuspainannetta (koko 4 x 5 – 8 x 20 m). Kohde sijaitsee hiekkaharjanteilla muinaisen merenlahden ja Lehdonjärven välissä. Hyvin säilynyt ja laaja asuinpaikka.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Merkittävä, laaja ja hyvin säilynyt kivikautinen asumuspainannekohde, joka keskeinen kohde Miekkakaaran asumuspainanteet -nimisessä kohdekokonaisuudessa.

Kuva: Kivikautinen asumuspainanne hakkuualueen laidalla. Kaisa Lehtonen 29.9.2009  Kuva: Kivikautinen asumuspainanne. Kaisa Lehtonen 29.9.2009