RIIHIMÄKI
Silmäkenevan kivikautiset asuinpaikat

1.9536 ha

Vantaanjokeen yhteydessä olevan Silmäkenevan muinaisjärven rantamilla sijaitsee useita mesoliittisen ja neoliittisen kivikauden asuinpaikkoja, joista osia on soistumisen seurauksena hautautunut suokerrostumien alle. Kosteikossa säileissä asuinpaikan osissa on säilyneenä myös esihistoriallista orgaanista ainesta.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Silmäkeneva E A - E; Silmäkenevan saari 1 A-C; Silmäkenevan saari 2 A - C; Silmäkenevan saari 3 A-C; Silmäkenevan saari 4 A - C; Silmäkenevan saari 5 A-B;
Nimi: Silmäkenevan saari 5 A-B
Tyyppi: asuinpaikat ;
Ajoitus: kivikautinen neoliittinen;

Neoliittisen kivikauden asuinpaikka, joka sijaitsee entisessä muinaisjärven saaressa. Kohteeseen kuuluu suonalaisia löytöalueita, jotka ulottuvat paikoin syvälle turvekerroksen alla sijaitsevaan mineraalimaan pintaan.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Kivikautinen asuinpaikka on osa Silmäkenevan muinaisjärven kokonaisuutta, johon sisältyy kivikautista orgaanista aineistoa suokerrostumissa säilyneenä.

Kuva: Riihimäki Silmäkenevan saari 5 A-B. CC BY 4.0 Hämeenlinnan kaupunginmuseo Sanna Saunaluoma 4.5.2020