MIKKELI
Kitulansuon varhaismetallikauden kohteet

Varhaismetallikauden asuinpaikka ja lapinraunioalue.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Kitulansuo A; Kitulansuo B; Kitulansuo C; Kitulansuo D;
Nimi: Kitulansuo D
Tyyppi: asuinpaikat ; työ- ja valmistuspaikat  raudanvalmistuspaikat;
Ajoitus: varhaismetallikautinen;

Varhaismetallikautinen asuinpaikka, jonka tutkimuksissa löydetty myös laakakivistä rakennettu 400-luvulle jaa. ajoittuva raudansulatusuuni. Asuinpaikan käyttö on alkanut jo 400-luvulla eaa. Kohde muodostaa kokonaisuuden viereisten lapinrauniotyyppisten hautaröykkiöiden kanssa.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Harvinainen asuin- ja raudanvalmistuspaikka (Kitulansuo D) kuuluu varhaismetallikautiseen kohdekokonaisuuteen yhdessä viereisten kohteiden (Kitulansuo A-C) muodostaman kalmiston kanssa. Kyseessä on hyvin harvinainen kohdekokonaisuus.

Kuva: Varhaismetallikautisen asuinpaikan Kitulansuo D vieressä sijaitsevilla kallioilla on lapinraunioita, varhaismetallikautisia hautaröykkiöitä. Teemu Mökkönen 4.6.2019  Kuva: Varhaismetallikautinen asuinpaikka Kitulansuo D sijaitsee tasaisella hiekkakankaalla. Paikalla on ollut asutusta ainakin varhaismetallikauden alussa 1600–1400 eaa. Paikalta on löydetty kaivauksissa myös Suomen vanhin raudansulatusuuni (440–600 jaa). Teemu Mökkönen 4.6.2019