SYSMÄ
Antialanlahden rautakauden muinaisjäännökset

2.2885 ha

Edustava otos Antialanlahden ympäristössä sijaitsevista runsaista pääosin rautakautisista kohteista. Kokonaisuuteen kuuluu polttokenttäkalmisto ja röykkiöhautoja sekä kuppikiviä ja -kallioita. Kohteissa on myös todennäköisesti myös historialliselle ajalle ajoittuvia viljelyröykkiöitä ja muita rakenteita.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Hyväniementie; Hyväniemi; Niikulanmäki 1; Niikulanmäki 2;
Nimi: Niikulanmäki 2
Tyyppi: kultti- ja tarinapaikat  kuppikivet;
Ajoitus: rautakautinen;

Kookas rautakautinen kuppikivi (3–4 kuppia) sijaitsee kivikkoisella laidunrinteellä, jolla on useita rautakautisia muinaisjäännöksiä ja runsaasti nuorempia historiallisen ajan maankäytön jälkiä.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Tyypillinen kuppikivi hyvin säilyneessä ympäristössä yhdessä muiden rautakautisten arkeologisten kohteiden kanssa.

näytä/piilota Kulttuurihistoriallinen merkittävyys: vähän merkittävä
näytä/piilota Tutkimuksellinen arvo: potentiaali on vähäinen
Kuva: Kuppikivi on kellarikuopan reunalla. Kuvattu luoteeseen. Lahden museot / Päijät-Hämeen alueellinen vastuumuseo. CC BY 4.0 Antti Bilund 4.5.2021  Kuva: Kuppikivi laitumella olevan metsäsaarekkeen reunassa. Kuvattu itään. Lahden museot / Päijät-Hämeen alueellinen vastuumuseo. CC BY 4.0 Antti Bilund 4.5.2021  Kuva: Kuppikivi laitumen reunan ja vasemmalla olevan kellarikuopan välissä. Kupit ovat kiven laen lounaisreunalla. Kuvattu lounaaseen. Lahden museot / Päijät-Hämeen alueellinen vastuumuseo. CC BY 4.0 Antti Bilund 4.5.2021  Kuva: Kivessä on havaittu neljä kuppia, joista kolme varmoja. Kupit ovat matalia eivätkä erotu kovin hyvin kiven karkealta pinnalta. Kuvassa kaksi selvintä kuppia on merkitty kolikoilla. Lahden museot / Päijät-Hämeen alueellinen vastuumuseo. CC BY 4.0 Antti Bilund 4.5.2021