SYSMÄ
Nuoramoisten rautakauden VARK-alue

7.7913 ha

Koskuenojan molemmin puolin sijaitsevat rautakautiset asuinpaikka, hautaröykkiöt ja kuppikivet muodostavat yhdessä laajan, myös maisemallisesti yhtenäisen kokonaisuuden. Kohteille on tehty yhteinen aluerajaus maisemalliset näkökohdat huomioiden.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Koskuenmäki 1; Koskuenmäki 2; Koskuenmäki 3; Koskuenoja; Nordenlundin karjahaka 1; Nordenlundin karjahaka 2; Nordenlundin karjahaka 3;
Nimi: Nordenlundin karjahaka 3
Tyyppi: kultti- ja tarinapaikat  kuppikivet;
Ajoitus: rautakautinen;

Karjahaassa kivikkoisella laidunalueella sijaitseva matala maakivi, jonka yläpinnalla on kaksi selkeää ja kaksi epäselvempää kuppia.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Hyvin säilynyt kuppikivi, joka on osa maisemallisesti yhtenäisten rautakauden kohteiden kokonaisuutta.

näytä/piilota Kulttuurihistoriallinen merkittävyys: vähän merkittävä
näytä/piilota Tutkimuksellinen arvo: potentiaali on vähäinen
Kuva: Kuppikivi kuvan keskellä. Kuvattu itään. Lahden museot / Päijät-Hämeen alueellinen vastuumuseo. CC BY 4.0 Antti Bilund 9.12.2020  Kuva: Kuppikivi kuvattuna samasta kuvakulmasta kuin Seppälän inventointiraportin valokuvassa vuonna 1999. Kupit olivat 9.12.2020 jäätyneen sammalkerroksen alla näkymättömissä. Kuvattu pohjoiseen. Lahden museot / Päijät-Hämeen alueellinen vastuumuseo. CC BY 4.0 Antti Bilund 9.12.2020  Kuva: Yleiskuva kuppikiven ympäristöstä. Kuppikivi on kuvan keskellä olevan terävähuippuisen kiven vieressä, sen oikealla puolella. Kuvattu pohjoiseen. Lahden museot / Päijät-Hämeen alueellinen vastuumuseo. CC BY 4.0 Antti Bilund 9.12.2020