VAALA
Nimisjärven esihistorialliset asuinpaikat

5.1988 ha

Nimisjärven alueen kivi- ja varhaismetallikautiset asuinpaikat ovat löydöiltään rikkaita ja varhaisen tutkimushistorian ansiosta merkittäviä. Entisessä Säräisniemen kunnassa sijaitsevien asuinpaikkojen löytöjen perusteella on nimetty kaksi esihistoriallista keramiikkatyyppiä. Nimisjärven kohderyppäästä valittiin kolme kohdetta edustamaan alueen asuinpaikkoja.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Nimisjoki Kaitanen; Nimisjärvi Niemelänniemi; Nimisjärvi Sillankorva;
Nimi: Nimisjärvi Niemelänniemi
Tyyppi: asuinpaikat ;
Ajoitus: kivikautinen neoliittinen;varhaismetallikautinen;kivikautinen mesoliittinen;

Kivi- ja varhaismetallikautinen asuinpaikka, joka sijaitsee Nimisjärven rannalla ja Nimisjoen niskalla. Kohde on alueelle tyypillinen pitkään asuttu asuinpaikka, jolta on löytöjä mesoliittisen ja neoliittisen kivikauden lisäksi myös varhaismetallikaudelta. Asuinpaikka kuuluu Nimisjärven alueen tutkimushistoriallisesti mielenkiitoiseen kohdekokonaisuuteen.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Pitkään asutettu kivi- ja varhaismetallikautinen asuinpaikka, joka kuuluu Nimisjärven alueen tutkimushistoriallisesti mielenkiitoiseen kohdekokonaisuuteen.

Kuva: Vaala, Nimisjärvi Niemelänniemi.  Asuinpaikka-aluetta järven rannassa. Aivan rannan tuntumassa sijainneet asuinpaikan ydinalueet ovat oletettavasti tuhoutuneet veden säännöstelyn myötä. Kuvattuna kohti lounasta. Teemu Mökkönen 1.6.2020