HARJAVALTA
Hiirijärven röykkiöalue

10.4855 ha

Muinaisen Hiirijärvenlahden rannoilla on kolmen kohteen muodostama kokonaisuus, jossa on yhteensä viisikymmentä pronssikautista röykkiötä. Yhdellä kohteella on lisäksi kivikauden lopulta pronssikauden lopulle ajoittuva asuinpaikka.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Juti W ja Nokelainen I; Kaunismäki A ja B; Kuumoonmäki A ja B;
Nimi: Kuumoonmäki A ja B
Tyyppi: hautapaikat  hautaröykkiöt;
Ajoitus: pronssikautinen;

32 pronssikautista röykkiötä (halkaisija 3,5–10 m), joista yksi on niin sanottu monumentaaliröykkiö (halkaisija 22 m, korkeus 3,5–4 m). Röykkiöt esiintyvät kahtena ryhmänä, joista toisen röykkiöstä monet ovat pengottuja. Tutkimaton röykkiöalue, jolla on suuri tutkimuspotentiaali.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Laaja pronssikautinen röykkiökohde, joka kuuluu keskeisenä osana laajaan viisikymmentä röykkiötä käsittävään kohdekokonaisuuteen.

Kuva: Kuumoonmäen suurröykkiöltä avautuvaa maisemaa Leena Koivisto 20.5.2005  Kuva: Kuumoonmäen suurröykkiö Leena Koivisto 12.7.2010