TERVOLA
Kauvonkankaan asumuspainanteet

35.3196 ha

Kauvonkankaan neoliittisen kivikauden asumuspainannekokonaisuuteen kuuluu kaksi vierekkäistä laajaa asumuspainannekohdetta, joissa on yhteensä liki 300 asumuspainannetta.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Kankaanjänkä; Siirtola;
Nimi: Kankaanjänkä
Tyyppi: asuinpaikat  asumuspainanteet;
Ajoitus: kivikautinen neoliittinen;

Laaja neoliittisen kivikauden asuinpaikka (löydöt ja ajoitukset noin 3000–2500 eaa.), jolta tunnetaan noin 60 asumuspainannetta (koko 3,5 x 5 – 5 x 6 m). Hiekkapohjaisessa mäntymetsässä vanhat rantaterassit ja maahan kaivetut asumusten pohjat erottuvat hyvin.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Hyvin säilynyt kohde, jossa muutama asumuspainanne on tutkittu arkeologisin kaivauksin. Kohde kuuluu Kauvonkankaan Suomen laajimpaan asumuspainannekokonaisuuteen.

Kuva: Tervola, Kankaanjänkä. Kivikautinen asumuspainanne. Kohde on yksi Kauvonkankaan alueen laajoista asumuspainannekohteista. Teemu Mökkönen 26.8.2020  Kuva: Tervola, Kankaanjänkä. Kivikautinen asumuspainanne. Kohde on yksi Kauvonkankaan alueen laajoista asumuspainannekohteista. Teemu Mökkönen 26.8.2020