TORNIO
Laivajärven pronssi- ja rautakauden kohteet

6.8970 ha

Entisen Laivajärven ympäristössä sijaitsevat pronssi- ja rautakaudelle ajoittuvat asuinpaikat ja kivirakenteet muodostavat poikkeuksellisen näyttävän ja ominaisuuksiltaan harvinaisen kokonaisuuden.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Lapinkula; Rakanmäki; Susihaudanmäki;
Nimi: Rakanmäki
Tyyppi: kivirakenteet  röykkiöt; asuinpaikat ; kivirakenteet kivivallit;
Ajoitus: rautakautinen;ajoittamaton;varhaismetallikautinen;

Rakka-alue, jolla sijaitsee hautaröykkiötä (8 kpl, halkaisija 3–5 m, korkeus 1–1,5 m) sekä viisikulmainen ja reunoiltaan suora kylmämuuraamalla rakan sisään rakennettu ”susihauta” (syvyys 1,5 m, yhden reunan pituus noin 6 m). Rakan vieressä tasaisella hiekkamoreenipohjalla sijaitsee asuinpaikka-alue. ”Susihauta” on ajoittamaton, ja sen merkitykseksi on epäilty muun muassa palvontapaikkaa. Muuten kohteelta tavatut löydöt (upokkaat, pronssispiraalit, soikea tuluskivi, norlantilainen rautainen lapioharkko) ajoittuva vanhemmalle ja keskiselle rautakaudelle (200–600 jaa.).

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Röykkiöistä, rakkaan rakennetusta isosta viisikulmaisesta rakenteesta ja löydöiltään monipuolisesta asuinpaikka-alueesta koostuva poikkeuksellisen monipuolinen ja laaja rautakauden alun kohde. Keskeinen kohde Laivajärven ympäristön pronssi- ja rautakauden monipuolisten kohteiden joukossa.

Kuva:  Katrimaija Mäkivuoti 1985  Kuva: Tornion Rakanmäen kiviröykkiöitä. Vesa Laulumaa 2017  Kuva: Tornion Rakanmäen kiviröykkiöitä. Vesa Laulumaa 2017  Kuva: Pronssispiraali KM 24209:19 Markku Haverinen