TURKU
Koroisten muinaisjäännökset

9.0120 ha

1200-luvulla syntyneet Koroistenniemi (piispanistuin) ja Koroisten tila (piispan tila) liittyvät kiinteästi toisiinsa. Koroisten tilan paikalla on ollut kristillistä vaihetta edeltävä rautakautinen asuinpaikka ja kalmisto.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Koroisten tila; Koroistenniemi;
Nimi: Koroisten tila
Tyyppi: asuinpaikat ; asuinpaikat virkatalot; hautapaikat  ruumiskalmistot;
Ajoitus: historiallinen;rautakautinen;keskiaikainen;

Rautakauden lopulle ja varhaiskeskiajalle ajoittuva asuinpaikka, rautakauden lopun ruumiskalmisto ja Koroisten kylän yksinäistalo, joka oli Turun piispan tila. Kohde sijaitsee Aurajoen varressa, rautakautisella ydinalueella ja liittyy kiinteästi Koroistenniemen varhaiskeskiaikaiseen kirkolliseen keskukseen. Kohdetta pidetään myös mahdollisena esiurbaanina kauppapaikkana.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Rautakautinen ja keskiaikainen kohde, joka liittyi kiinteästi Koroisteniemen varhaiskeskiaikaiseen kirkolliseen keskukseen.

Kuva: Koroisten tila. Maata kipattu hiekanottokuoppaan ruumiskalmiston reunan päälle. Turun museokeskus. CC BY 4.0 Tanja Ratilainen 24.4.2020  Kuva: Koroisten tila. Siistitty hiekanottokuopan ruumiskalmiston eteläreuna Puimalan luona. Turun museokeskus. CC BY 4.0 Tanja Ratilainen 19.5.2020  Kuva: Koroisten tila. Kellari. Turun museokeskus. CC BY 4.0 Tanja Ratilainen 6.10.2020  Kuva: Koroisten tila. Kellari, yleiskuva. Sortunut kohta lounaasta. Turun museokeskus. CC BY 4.0 Tanja Ratilainen 6.5.2020