SASTAMALA
Sastamalan kirkon niemen VARK-alue

4.2124 ha

Sastamalan kirkkomaan ja sen ympäristön rautakautiset ja historiallisen ajan muinaisjäännökset muodostavat sekä topografisesti että arkeologisesti selkeän ja erittäin arvokkaan kokonaisuuden.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Sastamalan kirkko; Sastamalan vanha kirkko I; Sastamalan vanha kirkko II; Sastamalan vanha kirkko III; Tapulinmäki;
Nimi: Sastamalan vanha kirkko II
Tyyppi: kivirakenteet  röykkiöt;
Ajoitus: rautakautinen;

Rautakautinen kiven- ja maansekainen röykkiö (soikea, 12 x 10 m, korkeus 0,5 m).

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Kohde kuuluu rautakauden, keskiajan ja historiallisen ajan merkittävään kokonaisuuteen, jossa näkyy asutuksen, maankäytön ja kulttiin liittyvän toiminnan jatkuvuus.

näytä/piilota Ympäristö ja maisema: ympäristössä ja maisemassa on vielä runsaasti kohteen ymmärtämistä tukevia piirteitä ja kohde on alueen keskeinen maisemaelementti
Kuva: Sastamalan vanha kirkko 2, rautakautinen röykkiö. Kuvattu kaakosta. Tampereen museot. CC BY 4.0 Jussi Jusell 4.11.2021  Kuva: Sastamalan vanha kirkko 2, rautakautinen röykkiö. Kuvattu idästä. Tampereen museot. CC BY 4.0 Jussi Jusell 4.11.2021  Kuva: Sastamalan vanha kirkko 2, rautakautinen röykkiö. Kuvattu lännestä. Tampereen museot. CC BY 4.0 Jussi Jusell 4.11.2021