Museoviraston Arkeologiset kenttäpalvelut inventoi marraskuussa 2016 Hangon Koverharin yleiskaavan suunnittelualueen. Alueella sijaitsee runsaasti toisen maailmansodan aikaisia linnoituslaitteita, jotka liittyivät 1940–41 Hankoniemellä ja sen ympäristössä sijainneen Neuvostoliiton sotilastukikohdan puolustamiseen sekä suomalaisten rakentamia varustuksia, jotka liittyvät tukikohdan vastaisen rajan varmistamiseen.
Tutkittavalla alueella on noin 530 tuliasemaa, korsua, suojaa tai rakennetuksi tulkittua kuoppaa sekä taisteluhautaa 33 km, panssarivaunun kiviestettä 1,9 km ja panssarivaunun kaivantoesteitä 9,8 km. Parakin kuoppia on 44 kpl ja maastossa erottuvia telttamajoitusalueita 4 kpl. Tutkittavalla alueella oli lisäksi satoja erilaisia tunnistamattomia pienikokoisia kuoppia, jotka saattavat olla joko rakennettuja korsujen tai tuliasemien kuoppia, ansakuoppia tai kranaattien ja pommien aiheuttamia räjähdyskuoppia.
Toisen maailmansodan aikaiset linnoitteet lasketaan tällä hetkellä ns. muiksi kulttuuriperintökohteiksi, jotka voidaan suojella kaavassa maankäyttö ja rakennuslain (132/1999) keinoin historiallisesti merkittävinä kulttuuriperintökohteina. Inventoinnissa ehdotettiin linnoitetuista alueista muodostettavaksi 19:ää uutta muun kulttuuriperintökohteen rajausta. Koverharin yleiskaava-alueen osia on inventoitu jo useaan otteeseen vuodesta 2009 alkaen.
Tässä inventoinnissa tarkistettiin myös aikaisemmin tutkitut kohteet ja ne on esitetty raportin kohdeluettelossa. Kaikkiaan linnoitteista muodostuvia muita kulttuuriperintökohteita on uudet rajausehdotukset mukaan lukien 60. Inventointialueella sijaitsee lisäksi aikaisemmin löydetty, esihistorialliseksi arvioitu kiviröykkiöryhmä sekä kolme hiilimiilua, joista kaksi löytyi tämän inventoinnin yhteydessä. |