Vuoden 2018 tuulivoimapuiston arkeologisen inventoinnin jälkeen voimalasijoittelu, ulkoinen sähkönsiirron reitti ja hankealueen rajaus ovat muuttuneet. Uusiin suunnitelmiin liittyen tehtiin tilaajan pyynnöstä täydennysinventointi myöhäissyksyllä 2020. Alueelle suunnitellaan enintään 10 voimalan rakentamista. Selvityksen tavoite oli kartoittaa muuttuvan maankäytön vaikutusalueilta arkeologiset kohteet, jotta ne voidaan huomioida suunnittelutyössä.
Maastoinventointi perustui esiselvitykseen, alueella ja lähistöllä tehtyjen aiempien vuosien 1977 ja 2006 arkeologisten selvitysten tuloksiin, Museoviraston arkeologisista kohteista ylläpitämään digitaaliseen tietokantaan, maaperäkarttoihin, ortokuviin, korkeusmalliin, korkeusprofiiliin ja laserkeilausaineistoon. Aluetta koskevaa historiallista karttamateriaali käytiin läpi.
Kenttätyömenetelmät olivat tavanomaisia: pintahavainnointi, koekuoppien kaivaminen ja kairaus käsikairalla. Vuonna 2018 inventoitiin puiston ulkopuolisella kaapelilinjauksella pieneltä osin Övermarkin peltoalueita, jotka ovat potentiaalisia löytää merkkejä esihistoriasta, pellot olivat kuitenkin inventoinnin aikana hyvin märkiä ja upottavia, joten pintahavainnointi oli aika lailla tehotonta, ja vain peltojen reunamat kaapelilinjauksen vaikutusalueella katsottiin.
Maastossa tarkastettiin voimalapaikat, tie- ja kaapelilinjaukset ja niiden lähiympäristöä sekä suunniteltu uusi sähköaseman paikka. Puiston ulkopuolinen kaapelilinjaus tarkastettiin maastosta riippuen n. 20-100 metrin säteellä. Lisäksi tarkastettiin melkein kaikki esiselvityksessä paikannetut mahdolliset uudet kohteet koko inventointialueella.
Vuoden 2020 inventoinnissa paikannettiin 10 uutta muinaisjäännöskohdetta ja 1 muu kulttuuriperintökohde. Yhteensä suunnittelualueella on 19 muinaisjäännöstä, joista 18 on tervanvalmistuspaikkoja, kolmesta niistä löytyi myös tervapirttiin liittynyt kiukaan jäännös. |