Ylikiimingin kunnan koillisten reuna-alueiden inventointi oli kokeiluluonteinen tutkimus. Inventointi kohdistui ensisijaisesti metsäalueille, jotka eivät todennäköisesti tule sisältymään maankäyttöä ohjaavien varsinaisten detaljikaavojen alueisiin. Alueilta ei juuri lainkaan tunneta kiinteitä muinaisjäännöksiä, eikä niillä ole myöskään tehty minkäänlaisia arkeologisia kenttätutkimuksia. Sen sijaan siellä on jo maa-ainesten ottoalueita. Ottotoiminta tulee todennäköisesti lisääntymään. Ennen kaikkea metsänkäsittely muokkaa alue maaperää voimallisesti.
Työn tavoitteena oli selvittää tarkan inventoinnin avulla arkeologiset kohteet ja niiden säilyneisyys. Inventoinnin perusteella on tarkoitus yrittää muodostaa arvio metsäalueiden muinaisjäännösten potentiaalisuudesta ja suojelutilanteesta yleispätevämmin, mahdollisten jatkotoimien suunnittelua varten. Lähtökohtana oli ajatus ja viime aikojen huomiot Pohjois-Pohjanmaalla edelleen olevasta suuresta, ennestään tuntemattomien arkeologisten kohteiden joukosta, joka nykyisellään jää suojelun tavoittamattomiin.
Työ käsitti ensisijassa alueella olevien mahdollisten muinaisjäännösten paikantamista sekä niiden laajuuden ja merkittävyyden arviointia (vrt. arvottamistyöryhmän loppuraportti, Museovirasto elokuu 2008). Työ edellytti paikoittaista koekuopittamista sekä maan pinnalle erottuvien muinaisjäännösrakenteiden lähipiirissä, että inventoinnissa topografialtaan ym. otollisiksi havaituilla alueilla, joilta maanpinnalle erottuvat merkit saattoivat kokonaan puuttua. Huomiota kiinnitettiin myös maankäytön, lähinnä metsätalouden, toimien vaikutukseen muinaisjäännöksiin.
Inventoinnissa löytyi kaikkiaan 12 uutta kohdetta, joukossa on esihistoriallisia (mm. kivikautisia asuinpaikkoja) ja historiallisia kohteita (mm. tervahautoja). Inventointi keskittyi kunnan koillisille alueille, jotka osoittautuivat melko lailla löydöttömiksi. Ylikiimingin kiinteiden muinaisjäännösten levintä on painottunut jokivarsiin ja kampakeraamisiin sekä myöhäiskivikautisiin merenrantavaiheisiin, jotka sijaitsevat lähinnä kunnan länsiosissa. Ylikiimingin kohdalla ei ainakaan vaikuttaisi siltä, että metsäalueet, joilta ei nykyisin tunneta juurikaan muinaisjäännöksiä, pitäisivät sisällään merkittävää määrää ennestään tuntemattomia kohteita. |