Länsi-Uudenmaan maakuntamuseo käynnisti keväällä 2008 kaksivuotisen projektin "Alla tiders Raseborg – Kaikkien aikojen Raasepori" yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa. Projektin tarkoituksena on kerätä historiallista asiatietoa, analysoida, julkaista ja popularisoida tulkinta Raaseporin keskiaikaisesta infrastruktuurista ja historiasta maisemassaan. Keskeinen osa projektia ovat linnan ympäristössä toteutettavat arkeologiset tutkimukset.
Raaseporin linnan itäpuolella sijaitsevalla Slottsmalmenilla tehtiin arkeologisia kaivauksia elo-syyskuussa 2008. Jo ennen kaivauksia aluetta oli tutkittu mm. ilmakuva-analyysin, maatutkauksen ja inventointien kautta. Kaivausten tavoitteena oli selvittää Slottsmalmenin arkeologisia kerrostumia ja alueen yhteyttä itse linnaan. Paikalle avattiin viisi kaivausaluetta, joista kahta tutkittiin intensiivisesti ja kolmen muun avulla selvitettiin kulttuurikerrosten laajuutta.
Kaivausten perusteella kuva Slottsmalmenilla olleesta ihmistoiminnasta tarkentui ja vanhat tulkinnat muuttuivat suurelta osalta. Noin 3–4 m mpy korkeudella sijaitsevalla, keskiaikaiseen rantavyöhykkeeseen kuuluneella alueella havaittiin merkkejä raskaasta maanmuokkauksesta, joka löytöjen perusteella ajoittuu linnan toiminta-aikaan, 1300–1500-luvuille. Paikalla todettiin niin maatutkaus- kuin kaivaushavaintojenkin perusteella jopa yli metrin paksuisia täyttömaamassoja. Osa maamassoista sisälsi paljon tiiltä, kalkkilaastia ja muuta rakennusjätettä, jota on ilmeisesti tuotu paikalle linnasta. Maamassat sisälsivät myös runsaasti palamatonta luuaineistoa, jota analysoimalla on voitu tunnistaa lukuisia erilaisia eläinlajeja kotieläimistä riistaan.
Täyttömaamassojen sekä niiden ylä- ja alapuolisten kerrostumien perusteella voitiin hahmottaa alueen käyttöhistoriaa keskiajalta nykypäivään. Runsaan esinelöytöaineiston perusteella kaikki alueen kerrostumat voidaan ajoittaa keskiaikaan kuuluviksi. Niiden perusteella hahmottuu kuva linnan rikkaasta materiaalisesta kulttuurista. Runsas luulöytöaineisto taas tarjoaa erinomaisen ja harvinaisen linnan ruokatalouteen liittyvän tutkimusaineiston. Kaivaus lisäsi tietoa Slottsmalmenin alueen funktiosta ja yhteydestä linnaan. Kaivausten yhteydessä nousi esiin myös uusia kysymyksiä, joita pyritään selvittämään vuonna 2009 jatkuvien kaivausten avulla. |