Metsähallitus teki Kansallisen metsäohjelman 2015 toteuttamiseen liittyvän
kulttuuriperintöinventoinnin Salon kaupungissa Teijon retkeilyalueella ja siihen liittyvissä talousmetsissä touko-kesäkuussa 2010. Inventoidun alueen pinta-ala on 3335 hehtaaria. Inventoinnissa otettiin huomioon arkeologiset kohteet kivikaudelta noin 1960-luvun alkuun sekä rakennukset ja arvokkaat maisemat.
Kenttätöitä tehtiin yhteensä kahdeksan päivää. Tuona aikana alue saatiin pääpiirteissään tutkittua ja kulttuuriperinnön yleispiirteet hyvin selville. Inventoinnin maastokattavuus on arviolta 8–10 %.
Inventoinnin jälkeen tutkimusalueelta tunnetaan 42 kulttuuriperintökohdetta, joista 39 on ennestään tuntemattomia. Kohteista 39 on muinaismuistolain mukaisia kohteita, kaksi muita kulttuuriperintökohteita ja yksi rakennusperintökohde.
Vanhin inventoinnissa löydetty kohde on Lakiassuo 2:n kivikautinen asuinpaikka, josta löytyi hakkuuaukean mätästetyistä laikuista 16 kvartsi-iskosta. Kohde on löytöjen, rantakorkeuden ja ympäristön perusteella mesoliittinen kivikautinen pienialainen asuin- tai leiripaikka. Tuolloin alue on ollut saaristoa ja paikka melko suuren saaren itärannan suojaisessa lahdelmassa.
Toinen rantakorkeuden perusteella mesoliittiselle kivikaudelle ajoittuva inventoinnissa löytynyt mahdollinen asuinpaikka on Onnelannummi 1, josta löytyi kolme kvartsi-iskosta hiekkakankaan polulta. Se sijaitsee noin 45 metrin korkeudella merenpinnasta, hiekkakankaan muinaisella etelään suuntautuvan pienen lahden rantaterassilla.
Tarkemmin ajoittamattomia, mutta mahdollisesti osittain hyvinkin vanhoja rakkakuoppia löytyi Jeturkastin muinaisrantakivikosta alueen etelärajalta. Kuoppia on yhteensä viisitoista. Alue sijaitsee noin 75 metrin korkeudella. Kyseessä saattavat olla varastokuopat. Muita tarkemmin ajoittamattomia kuoppia ja kivirakenteita löytyi inventoinnissa viisi.
Kaikki muut kohteet ovat hiilimiilujen jäännöksiä. Ne sijaitsevat joko yksittäin tai 2-5 kuopan ryhmissä. Usein miilujen yhteydessä on ns. ryssänuunirakenne, jota ympäröi U-muotoinen maavallirakenne. Inventoinnissa paljastui, että alueelta ennestään tunnettujen kaikkien kolmen ryssänuunin yhteydessä on myös hiilimiilun jäännökset. Hiilimiiluja on Teijon alueella lähes kaikkialla, missä on kuivaa maapohjaa. Inventoinnissa havaittiin suurimmat keskittymät Hamarijärven eteläpuolisilla nummilla. Miilut sijaitsevat lähes poikkeuksetta nummilla kulkevien hiekkapolkujen ja teiden reunoissa, useimmiten aivan niissä kiinni. Hyvät kuljetusyhteydet ovat raaka-aineen saatavuuden lisäksi olleet hiilenvalmistuksessa tärkeät. |