Museovirasto
KULTTUURIYMPÄRISTÖN PALVELUIKKUNA
 
siirry kartalle omat tiedot
 
   
 

HOIDETUT
KULTTUURIYMPÄRISTÖKOHTEET

ohjesivu
   
   
   
   
   
   
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  -
   
 
   
 
 
  hoitokohteet maakunnittain
  hoitokohteet vastuumuseoittain
  hoitokohteet ELY-keskuksittain
   
 
Valkeakoski
Rapola 999000244
Perustiedot
Osan nimi: Perinnemaisema-alueet / Hirvikallio
Tunnus: D
Pinta-ala: 0.00 ha
Yleiskuvaus
Hirvikallion muinaisjäännökseen kuuluu 15 kiven- ja maansekaista röykkiötä. Niistä on tutkittu kaksi. Löytöjen perusteella ne ovat mahdollisia uhriröykkiöitä. Röykkiöt ajoittuvat 400-500 luvuille jKr. Hirvikallion uhrikivi on lähes maatasainen kivi, jonka laakeassa pinnassa 47 kuoppaa. Röykkiöalueen länsipuoliselta pellolta on todettu merkkejä asuinpaikasta (Hirvikallio II), joka on ollut käytössä noin 3500 vuotta sitten.

Hirvikallion merkittävimpiä puulajeja ovat rauduskoivut, joiden seassa on muutama maisemallisesti merkittävä visakoivu sekä pihlajaa, vaahteraa ja muutama kuusi. Lisäksi alueella kasvaa katajaa, tuomea, taikinamarjaa, punaherukkaa ja vadelmaa. Kasvillisuus on niittymäistä, tuoretta heinäniittyä, jonka lajisto koostuu pääosin niitty- ja metsälajistosta. Tällaisia lajeja ovat mm. metsäapila (Trifolium medium), punanata (Festuca rubra), sananjalka (Pteridium aquilinum), koiranputki (Anthriscus sylvestris), vuohenputki (Aegopodium podagria) ja nokkonen ((Urtica dioica. Ne olivat ennen hoidon aloittamista vallanneet lähes koko alueen. Perinnebiotoopin kannalta merkittävimpiä lajeja ovat keltamatara (Galium verum), törrösara ( Carex muricata) ja mäkitervakko (Viscaria lychnis). Oma sijansa on myös puolikulttuuri- ja kulttuurilajistolla, jotka lienevät karanneet viereisen Kivirikon huvilan istutuksista. Tällaisia kasveja ovat mm. maahumala (Glechoma hederacea), keltamo (Chelidonium majus), taponlehti (Asarum europaeum), kanukka (Cornus sanguinea) sekä punaherukka, joka kasvoi aivan uhrikiven päällä.
Rajaus
Kesken...
Tavoitteet
Hirvikallion peruskunnostus aloitettiin vuonna 1992. Alueelta poistettiin huonokuntoiset puut, muutamia kuusia, kuusen taimia sekä pihlajaa ja kanukkaa. Alue myös niitettiin ja niittojäte kuljetettiin pois. Uhrikiven päällä kasvanut punaherukkapensas poistettiin. Vuosina 1993-6 peruskunnostusta on jatkettu. Kohde on niitetty tarpeen mukaan useamman kerran vuodessa. Erityisesti on keskitytty uhrikiven ympäristön nokkoskasvuston hävittämiseen. Sitä on hävitetty mm. kepittämällä. Vuonna 1997 paikalle on pystytetty muinaisjäännöskyltti ja vuonna 1998 informaatiotaulu. Vuonna 1997 alueenkasvillisuuden todettiin vakiintuneen ja uusintaniittoa on tarvittu vain 1-2 kertaa kesässä. Talvella 1999-2000 osa uhrikiven juurella kasvaneesta pylväskatajasta repeytyi.

Tehtävät toimenpiteet: Kohde tulee niittää 1-2 kertaa kesässä. Vanhojen koivujen kuntoa tulee seurata. Kivirikon huvilan tonttirajalla kasvavia pihlajia ja kasukoita raivataan tarpeen mukaan.

© Museovirasto
saavutettavuusseloste
tietosuojaseloste