Museovirasto
KULTTUURIYMPÄRISTÖN PALVELUIKKUNA
 
siirry kartalle omat tiedot
 
   
 

HOIDETUT
KULTTUURIYMPÄRISTÖKOHTEET

ohjesivu
   
   
   
   
   
   
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  -
   
 
   
 
 
  hoitokohteet maakunnittain
  hoitokohteet vastuumuseoittain
  hoitokohteet ELY-keskuksittain
   
 
Valkeakoski
Rapola 999000244
Perustiedot
Osan nimi: Perinnemaisema-alueet / Rupakallion pelto
Tunnus: E
Pinta-ala: 6.25 ha
Yleiskuvaus
Vuoden 1641 tilusjakokartassa sekä vuoden 1764 isojakokartassa alue on merkitty pelto- ja niittylohkoiksi. Pelto on ollut viljely- ja laidunkäytössä nykyaikaan saakka, poikkeuksena lähinnä kartanon pihapiiriä sijaitseva osa, joka oli 1980-luvulta vuoteen 1994 vuokrattuna paikalliselle taimitarhalle. Muistona tästä vaiheesta on Puimalan vieressä kasvava pieni sembramäntymetsikkö ja pihaympäristössä kasvavat muutamat tuijapuut (Thuja occidentalis). Ennen valtatie 3:n rakentamista pelto on jatkunut yhtenäisenä Saunalahden rantaan.

Rupakallion pohjoispuolella peltotien risteyksen ympäristöstä on arkeologisissa tutkimuksissa havaittu merkkejä rautakautisesta asuinpaikasta, joka ajoittuu todennäköisesti 400-1000- luvuille jKr. Samalla alueella on sijainnut perinteisesti Rapolan kartanon riihi, joista viimeisin on tuhoutunut 1900-luvun alussa.
Rajaus
Rupakallion pelto eli Rapolan vainio eli kotivainio sijaitsee Rapolanharjun lounaispuolella. Sen pinta-ala on 6,25 hehtaaria. Etelässä se rajautuu Voipaalan Kirkkovainioon sekä metsäkuvioon 44, lännessä maantie 130:een, pohjoisessa Rapolan kartanon pihapiiriin ja idässä Rapolankujaan.
Tavoitteet
Pellot on vuokrattu heinänviljelyyn. Niiden halki kulkevan tien reunat on niitetty vuosittain loppukesästä. Talvella 2000 Valkeakosken kaupunki raivasi ja harvensi puustoa ja vesakkoa Voipaalan Kirkkovainion puoleisella rajalla.

Tehtävät toimenpiteet: Pellon vuokraus viljelykäyttöön jatkuu. Peltotien reunat niitetään vuosittain syyskesällä. Kirkkovainion rajalla kasvavat koivut säästetään maisemapuina. Pellon eteläreunan puuston harvennus on osa kuvion 44 hoitotöitä (pajukkojen harvennus, aluskasvillisuuden raivaus). Pellon reunat pidetään puhtaina vesakosta.

© Museovirasto
saavutettavuusseloste
tietosuojaseloste