Museovirasto
KULTTUURIYMPÄRISTÖN PALVELUIKKUNA
 
siirry kartalle omat tiedot
 
   
 

HOIDETUT
KULTTUURIYMPÄRISTÖKOHTEET

ohjesivu
   
   
   
   
   
   
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  -
   
 
   
 
 
  hoitokohteet maakunnittain
  hoitokohteet vastuumuseoittain
  hoitokohteet ELY-keskuksittain
   
 
Valkeakoski
Rapola 999000244
Perustiedot
Osan nimi: Perinnemaisema-alueet / Kuutolan pelto
Tunnus: J
Pinta-ala: 4.20 ha
Yleiskuvaus
Vuoden 1642 tiluskartassa sekä vuoden 1764 isojakokartassa paikka on merkitty pelloksi. Sen harjunpuoleisessa koilliskulmauksessa on sijainnut vielä 1960-luvulla lato. Kuutolan pelto on ollut aikoinaan niin laidun- kuin viljelykäytössä. Vielä 1950-luvulla eteläpuoli alueesta oli Rapolan kartanon hevos- ja lammashakana ja pohjoispuoli heinämaana. Myöhemmin paikka oli peltona ja vuodesta 1996 lähtien se on ollut vuokrattuna heinämaaksi.

Peltojen itäreunassa on jonomaisena vyöhykkeenä röykkiöitä, jota ei ole arkeologisesti tarkemmin tutkittu. Ne ovat topografisesti osa Hirvikallion muinaisjäännöstä. Röykkiöalueen halki kulkee Rapolan kartanosta Kuutolan pellolle johtava tie, joka jatkuu edelleen pohjoiseen Annilaan.
Rajaus
Kuutolan pelto sijaitsee Rapolanharjun pohjoispäässä, harjun länsipuolella. Se on kooltaan noin 4,2 hehtaaria. Maantie 130 jakaa alueen pituussuunnassa kahtia. Se rajautuu idässä harjumetsään ja sen laidassa kulkevaan Kuutolantiehen, etelässä luonnonsuojelulailla rauhoitettuun lehtoon, lännessä Rapolanlahteen ja pohjoisessa koivumetsään.
Tavoitteet
Vuodesta 1996 lähtien pelto on ollut vuokrattuna heinämaaksi.

Vuosina 1995-98 pellon reunat on raivattu vesakosta osana Rapolanrinteen röykkiöiden polkuverkoston kunnostusta. Vuosittain on poistettu myös viljelyä haittaavaa vesakkoa. Keväällä 2001 Valkeakosken kaupungin puistotoimisto on raivannut maantie 130:n tienvarret yhteistyössä Tiehallinnon kanssa.

Tehtävät toimenpiteet: Pellon vuokrausta jatketaan. Pellonpientareet raivataan vuosittain. Vuoteen 2005 mennessä tehdään harjunpuoleisen pellonreunan koivurivin maisemallinen harvennus yhdessä kuvioiden 21 ja 35 hoitotöitä.

© Museovirasto
saavutettavuusseloste
tietosuojaseloste