Keisarin tie, joka on rakennettu 1600-luvulla yhdistämään Kajaanin ja Oulun linnoja, kuvastaa tieyhteyksien varhaista kehityshistoriaa harvaan asutussa pohjoisimmassa Suomessa.
Tie on kulkenut Oulusta Säräisniemelle Oulujärven länsirannalle, josta matka kohti Kajaania on jatkunut Oulujärven yli joko vesitse tai jäitse. Historiansa ensimmäiset vuosikymmenet tie soveltui vain ratsukäyttöön ja lienee saatu ajokelpoiseksi 1700-luvun puolivälissä. Keisarintie oli 1600-luvulta 1800-luvun lopulle tärkeä postitie Tukholman ja Viron välillä ja ainoa maantie Oulusta Kajaaniin.
Orikankaan eteläpuolisessa notkelmassa tavattiin myös jäänteitä vanhasta ojasillasta, joka näkyy osittain hiekan ja tupeen alta. Sillan leveys on 3,2 m ja se on todennäköisesti tehty tien suuntaan asetelluista puunrungoista ja tiivistetty ajokelpoiseksi kasaamalla maata päälle. Puiden päät eivät ole näkyvissä.
Luonti: 26.1.2023
Tutkimukset
Maria Suvanto inventointi 2006
Huomautuksia: Vanha Oulu-Kajaani-Maantie. tieinventointi Utajärveltä Kajaaniin.
Luonti: 26.1.2023
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.