Haapajärven kylä mainitaan 1540 asutuksen yleisluettelossa jolloin kylässä kolme taloa. Varhaisemmista vaiheista ei ole tietoa. 1711 kartalla Haapajärven kylätontilla kolme taloa ja joen lounaispuolella kaksi. Sama tilanne näkyy edelleen kartoilla vuosilta 1754 ja 1777 .
Kaakkoispuoleinen kolmen talon tontti on nykyisellä pihamaalla. Paikalla on yksi talo ja ulkorakennus. Kylätontin etelänurkassa, aivan tien vieressä on sijainnut 1980-luvulla purettu rakennus. Rakennuksen paikalla on tasattu nurmikko ja koristemäntyjä. Tontin koillisnurkassa, tiepenkan kupeessa on vanha rajakivi jossa nro 10. Tontti on osittain tasattua pihamaata ja osittain kevyesti muokattu ja niittymäinen. Tontin koillisnurkka ja vastaavasti lounaisnurkka vaikuttavat silmänvaraisesti ja pinnallisesti havainnoituna arkeologisessa mielessä kohtuullisen ehjiltä.
Inventointi 2012: Kohde sijaitsee Veikkolan Haapajärven itärannalla, järven ja kuivatetun Vähäjärven välisen salmen pohjoisrannalla. Kohteesta etelään on sijainnut Haapajärven vanha kirkko. Paikalla on 1700-luvun lopulta peräisin oleva asuinrakennus kauniissa järvimaisemassa. Kohteen itäpuolella kulkee Lapinkylään johtava maantie.
Historiallisten lähteiden mukaan 1560-luvulla Haapajärven kylässä oli kolme taloa ja 1780-luvun Kuninkaan kartaston perusteella rakennuskeskittymä, jonka kokoluokka oli 2.
Talo sijaitsee nurmialueella, puutarha-maalla sijaitsevalla kummulla. Sen ympäristössä tehtiin maanomistajan luvalla kairauksia ja rakennuksen ympäristöstä saatiin merkkejä säilyneistä historiallisen ajan asutuskerrostumista. Lisäksi kohteen koillisosasta, peltorinteen yläosasta, tavattiin merkkejä kivikautisesta asuinpaikasta. Kivikautisia asuinpaikkalöytöjä saatiin Lapinkyläntien ja Haapajärven välisen rantapellon ylärinteestä.
Koekaivaus 2014: Kohteessa tehtiin koekaivaus, joka liittyi maantien 1131 parantamissuunnitelmaan. Paikalle saavuttaessa havaittiin, että Haapajärven kylätontin ja Haapajärven vanhan kirkon paikan läpi oli jo kaivettu tuore vesi- ja viemärijohto sekä Haapajärven kylätontille, viemärikaivannon viereen, valokaapeli. Koetutkimukset toteutettiin kaivamalla systemaattisesti koekuoppia lapioin suunnitelma-alueelle sijoittuvien muinaisjäännösten ehjiin osiin. Lisäksi tiesuunnitelma-alueet ja tuoreet kaivannot käytiin läpi pintapoimien ja metallinilmaisimella. Tutkimusalueella ei tavattu kiinteitä rakenteita tai ehjiä kulttuurikerroksia. Haapajärven kylätontilla havaittiin historiallisen ajan (1700–1900-luvuilta) löytöjä kyntö- tai pintakerroksissa, joten suunnitelma-alueella sijaitsevat muinaisjäännösten osat vaikuttivat pitkälti tuhoutuneilta vuosisatoja jatkuneessa maankäytössä. Samoin Haapajärven kylätontin pohjoisosan mahdollisella kivikautisella löytöalueella oli kvartsi-iskoksia kyntökerroksessa, joten on todennäköistä, että Haapajärven rannassa aikoinaan sijainnut asuinpaikka on tuhoutunut pitkään jatkuneessa peltoviljelyssä. |