Kohde sijaitsee Louhiveden ja Hietalahden välisessä Hietaniemessä, Hietalahdentie 278:n kohdalta alkavan vanhan, peruskarttaan merkityn, metsänhoitotien vieressä. Kohde sijoittuu n. 310 m metsänhoitotien alkupäästä kaakkoon ja n. 350 m Hietaniemen kaakkoisosassa olevan uimarannan parkkipaikasta itäkoilliseen. Metsänhoitotie erottuu kohteen kohdalla poikkeuksellisen heikosti. Peruskartan mukaan se sijoittuisi runsaat 10 m kohteesta länteen, maastohavaintojen perusteella pikemminkin muutama metri kohteesta pohjoiseen.
Maa-aines kohteessa on lähinnä hiekasta ja siltistä koostuvaa mineraalimaata, jossa esiintyy myös kiviä. Sen päällä kasvaa puolukkatyypin metsää, joka on kohteen välittömässä ympäristössä tällä hetkellä vähäpuista, sammalten ja kanervakasvien hallitessa kasvillisuutta. Puusto koostuu lähinnä männystä, myös koivua esiintyy jonkin verran. Maa-aines ja kasvillisuus kohteen ympäristössä ovat tyypillisiä koko Hietaniemelle. Lähin ranta on Louhivesi n. 85 m kohtees-ta etelään. N. 80 m kohteesta luoteeseen on jyrkkäseinäinen kallioharjanne, ja maasto nousee kaiken kaikkiaan melko jyrkästi pohjoisen suuntaan. Etelän ja lännen suunnassa maasto laskeutuu loivasti, idässä on varsin tasaista 70 m säteellä kohteesta.
Kohteen tiedossa oleva osa on tuulenkaadon paljastama palaneen luun keskittymä enimmäkseen hiekasta ja siltistä koostuvassa mineraalimaassa, joka sisältää jonkin verran pienehköjä kiviä, mutta ei pinnalle näkyvää likamaakerrostumaa tai rakennetta. Tuulenkaato on paljastanut hiekkamaata vain n. 1 x 2 m laajuiselta alueelta. Suurin osa palaneesta luusta löytyi hiekkamaapaljastuman länsiosasta, 40 cm läpimittaiselta alueelta. Muutama luufragmentti otettiin kuitenkin talteen hiekkamaasta myös tämän tiheän keskittymän itäpuolelta, minkä lisäksi palanutta luuta näkyi myös kaatuneen puun juuriin tarttuneessa hiekassa. Kohteen laajuutta on nykyisillä tiedoilla mahdoton arvioida ilman koekaivauksia, koska se voisi arkeologisen kontekstinsa perusteella edustaa aiemmin tuntematonta muinaisjäännöstyyppiä, lapinraunioalueeseen kytkeytyvää kuoppahautausta.
Piikinperse C: n lapinrauniokohteen kaivaukseen tutkimusavustajana osallistunut Vivi Deckwirth huomasi 17.5.2015 tuulenkaadossa palanutta luuta, ollessaan yhdessä tutkimusavustaja Annukka Debenjakin ja kaivauksenjohtaja Jarkko Saipion kanssa katsomassa Hietaniemen muita lapinrauniokohteita.
Löydöt palanutta luuta ja kvartsi-iskos KM 40947:1-2. |