Vieremän Salahmissa sijaitsee 1800-luvun järvimalmiruukki.
Salahmin ruukki nousi 1800-luvun aikana Murennusjoen varrelle Kyhiänkosken partaalle. Harkkohytti valmistui alueelle 1810, jolloin alueella oli pato, kankirautavasarapaja ja mylly. Vuonna 1829 ruukki sai virallisen toimintaprivilegion ja tuotanto oli melko alhainen, sillä vedenpuute esti ympärivuotisen taonnan. Vähitellen ruukki muodosti keskuksen laajalle ruukkiyritykselle, johon kuului mm. apuharkkohyttejä ja Jyrkkäkosken masuuni.
Apuharkkohytit korvasivat Salahmin omaa harkkouunia. Masuunin tuotanto pysyi kuitenkin aina suhteellisen pienenä ja raudan laatukin vaihteli. Ruukin toiminnan lopetti Varkauden valssilaitoksen palo vuonna 1908, jolle ruukki tuotti takkirautaa, ja vuoden 1909 jälkeen masuunia ei enää käytetty. 1920-Iuvulla rakennuksissa toimi terva- ja tärpättitehdas, ja 1930-1950-luvuilla suuri osa rakenteista hävitettiin. Lisaksi vuonna 1952 rakennetun ja 1996 uusitun voimalaitoksen töissä on tuhottu osa ruukinalueen rakenteista.
Nykyisin Salahmin ruukkialue on melko suurelta osin tuhoutunut, rehevän joenrantakasvillisuuden peittämä kohde. Osa kohteesta on peitetty täytemaakerrosten alle voimalaitosrakentamisen yhteydessä. Aivan joen rannalla ja kosken partaalla on joitakin rakennejäänteitä, jotka ovat tiiviin pensaskerroksen kasvillisuuden peitossa. Suurin osa työväenasunnoista on myös kadonnut. Kauempana sijaitseva ruukinkartano ympäristöineen on hyvin säilynyt, joskin sen puutarha ja puisto kaipaavat kunnostamista.
Museoviraston teki kaivauksia, raivausta ja muita kunnostustöitä 1990-luvun lopulla ruukilla. |