Salahmin ruukki nousi 1800-luvun aikana Murennusjoen varrelle Kyhiänkosken partaalle. Harkkohytti valmistui alueelle 1810, jolloin alueella oli pato, kankirautavasarapaja ja mylly. 1829 ruukki sai virallisen toimintaprivilegion ja tuotanto oli melko alhainen, vedenpuute esti ympärivuotisen taonnan. Vähitellen ruukki muodosti keskuksen laajalle ruukkiyritykselle, johon kuului mm. apuharkkohyttejä ja Jyrkkäkosken masuuni. Apuharkkohytit korvasivat Salahmin omaa harkkouunia. Masuunin tuotanto pysyi kuitenkin aina suhteellisen pienenä ja raudan laatukin vaihteli. Ruukin toiminnan lopetti Varkauden valssilaitoksen palo vuonna 1908, jolle ruukki tuotti takkirautaa, ja vuoden 1909 jälkeen masuunia ei enää käytetty. 1920-Iuvulla rakennuksissa toimi terva- ja tärpättitehdas, ja 1930-1950-luvuilla suuri osa rakenteista hävitettiin. Lisaksi vuonna 1952 rakennetun ja 1996 uusitun voimalaitoksen töissä on tuhottu osa ruukinalueen rakenteista.
Nykyisin Salahmin ruukkialue on melko suurelta osin tuhoutunut, rehevän joenrantakasvillisuuden peittämä kohde. Osa kohteesta on peitetty täytemaakerrosten alle voimalaitosrakentamisen yhteydessä. Aivan joen rannalla ja kosken partaalla on joitakin rakennejäänteitä, jotka ovat tiiviin pensaskerroksen kasvillisuuden peitossa. Suurin osa työväenasunnoista on myös kadonnut. Kauempana sijaitseva ruukinkartano ympäristöineen on hyvin säilynyt, joskin sen puutarha ja puisto kaipaavat kunnostamista.
Luonti: 9.9.2010
Tutkimukset
Päivi Maaranen ja Heimo Pajunen tarkastus 1998
Huomautuksia: Kohteelle tehtiin hoidon ja käytön tarkastus sekä alustava hoitosuunnitelma. Raportissa kohteen nimi on Vieremä Salahmi, Raportin nimi on "Arkeologisen kulttuuriperinnön hoito Itä-Suomen ruukkikohteissa Juankoski Säyneinen, Karttula Souru ja Vieremä Salahmi". Raportti tarkastuksesta suunnitelmineen valmistui vuonna 1998 ja on Museoviraston arkistossa.
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.