Kalmosärkkä kuuluu Kainuun merkittävimpiin muinaisjäännöksiin. Kalmosärkän alueelta tunnetaan monia eriaikaisia ja -tyyppisiä muinaisjäännöksiä. Se onkin pitkänomaisella maaperämuodostumalla, nk. särkällä, sijaitseva moniperiodinen kohde, missä on pyyntikuoppia, kivikautinen asuinpaikka, historiallisen ajan ruumishautoja ja toisen maailmansodan linnoitteita.
Esihistoriallisen asutuksen merkkejä on koko särkän alueelta, etenkin sen kummassakin päässä, missä on suoritettu myös arkeologisia kaivauksia. Pitkin särkkää on havaittavissa yhteensä 40-50 erilaista kuoppaa tai kuopannetta, joista yli 20 lienee esihistoriallisia. Lisäksi särkän alueella on talvisodan aikaisia kaivantoja.
Nykyisin Kalmosärkkä on useista kohdin pahoin kulunut, etenkin pohjoiskärjestä, eteläkärjestä sekä itäreunasta. Osittain kuluminen liittyy Kylmäjärven säännöstelyyn ja siitä johtuvaan vedenpinnan vaihteluun. Talvella 1989 kuluneita reunoja kivettiinkin vesiensäännöstelyn kuluttavan vaikutuksen vähentämiseksi. Vesiensäännöstelyn aiheuttaman kulumisen lisäksi ongelmana on tuulieroosio, minkä vuoksi erityisesti rantatörmien laet ovat alkaneet paikoin voimakkaasti kulua. |