Rökisbyssä oli vuonna 1540 kolme talonpoikaa, jotka maksoivat yhteensä kaksi täysveroa. Rökisby liitettiin 1550-luvulla Kårböleen. Kylänimen pohjalla on luultavasti suomenkielinen paikannimi Röykkä tai Röhkälä.
Kårbölen vanhimmat kartat ovat vuosilta 1695 ja 1699 . Kylässä oli tuolloin kolme tonttimaata: Gambelby, Husbacka ja puustelli. Rökisby on luultavasti sijainnut joko puustellin tienoilla tai Gambelbyn luona.
Gammelbyn tontti sijaitsee keskellä nykyistä Etelä-Kaarelaa, 1 kilometri Kannelmäen asemalta pohjois-koilliseen, Runonlaulajantien varrella. Paikalla on sijainnut keskiajalla neljä tai kuusi taloa, joista vain kaksi – Gamlas ja Tolfmans – olivat jäljellä vuonna 1695, jolloin kylä kartoitettiin ensimmäisen kerran.
Kylän pellot ja tonttimaa ovat jääneet modernin kaupunkirakentamisen alle ja lomaan. Itse tontti on keskellä pientaloaluetta; osa tonttimaasta on jäänyt uusien pientalojen alle, mutta osa on säilynyt talojen välissä. Parhaiten säilynyt kohta on Runonlaulajantie 47—49:n alueella (p ~6683900, i ~3382900). Tällä tontilla on ollut omakotitalo, joka on palanut jo vuosia sitten, joten tontti on nykyisin tyhjillään joutomaana.
Paikalla erottuu yhä omakotitaloon liittyviä perustuksia sekä puutarhakasvillisuutta. Tontti on etelään viettävää loivaa rinnettä, jossa erottuu muutamia pieniä kalliopaljastumia. Kohteen luoteis- ja pohjoispuolella on suojaava kallio. Karttapaikannuksen, topografian ja kohteen nykytilan perusteella on todennäköistä,
että paikalla on keskiaikaiseen Kårbölen kylään liittyviä rakenteita ja kulttuurikerroksia. Paikalle on suunniteltu uudisrakentamista.
Alueella suoritettiin koekuopitusta elokuussa 2007, jolloin ei löytynyt 1700—1800-lukua vanhempia säilyneitä kulttuurikerroksia tai rakenteita. Kohteesta ei ole myöskään löytöjä.
Vuoden 2011 inventointi
Runonlaulajantien pohjoispuolella sijaitseva tontin osa on tuhoutunut omakotitaloalueen rakentamisen yhteydessä. Runonlaulajantien eteläpuolisella rinteellä on ulkoilupolun ympärillä lehtipuumetsää ja niittymäisiä kaistaleita. Alueella on merkkejä uudemmasta, paikoin voimakkaasta, maankäytössä. Maan alla saattaa kuitenkin olla paikoin jäljellä vanhaan kylään liittyviä rakenteita ja kerrostumia. |