Helsingin yliopiston arkeologian oppiaineen tutkijat tekivät Länsi-Helsingissä sijaitsevan Mätäjoen laaksossa 6.11.2006 sekä 16.–20.4.2007 muinaisjäännösinventoinnin. Tutkimukset olivat pilottivaihe laajemmalle monitieteisesti Mätäjoen luonnon ja kulttuurimaiseman kehitystä sekä ihmisen ja hänen elinympäristönsä vuorovaikutusta tutkivalle projektille, johon osallistuvat myös Helsingin yliopiston maantieteen laitos ja Teknillisen korkeakoulun maisema-arkkitehtuurin koulutusohjelma.
Mätäjoen laaksossa, jossa jo ennalta tiedettiin olevan runsaasti muinaisjäännöksiä, ei ole aikaisemmin tehty varsinaista muinaisjäännösinventointia. Alueeseen on kohdistunut jo vuosikymmeniä voimakkaita maankäyttöpaineita, minkä takia monet alueen muinaisjäännöksistä ovat ehtineet tuhoutua tai ovat tuhoutumisvaarassa. Kenttätöiden tarkoituksena olikin kartoittaa ja tarkastaa Mätäjokilaakson ennalta tunnetut esihistorialliset ja historialliset muinaisjäännökset sekä etsiä alueelta uusia kohteita, eli saattaa ajantasainen tieto alueen muinaisjäännöksistä tutkimuksen ja suojelun käyttöön.
Tutkimukset rahoitettiin Helsingin kaupungin professori Mika Lavennon johtamalle työryhmälle myöntämällä tutkimusapurahalla. Kenttätyöt keskitettiin ainoastaan Mätäjoen laakson Helsingin kaupunkiin kuuluvaan alueeseen. Tutkimuksissa löydettiin viisi esihistoriallista ja viisi historiallista ennestään tuntematonta muinaisjäännöstä. Lisäksi tarkastettiin suuri määrä tunnettuja asuinpaikkoja.
Esihistoriallisten kohteiden osalta inventointi lähinnä täydensi vanhoja tietoja. Uudet löydöt käsittävät muutamia kivikautisia asuin- ja löytöpaikkoja sekä yhden pronssikautisen röykkiön. Sen sijaan historiallisen ajan kohteisiin liittyen löydettiin ensimmäiset viitteet maastossa aiemmin tuntemattomista keskiaikaisista kylätonteista, joiden olemassaolo on aiemmin tunnettu vain asiakirjalähteistä.
Kuten ennakolta oli tiedossa ja aavistettavissa, melko suuri osa alueen muinaisjäännöksistä on tuhoutunut ja säilyneetkin ovat usein joko pahoin vaurioituneet tai asutuksen puristuksissa. Täyteen rakennetuiltakin alueilta pystyttiin kuitenkin paikantamaan joitakin säilyneitä, aiemmin tuntemattomia muinaisjäännöksiä. Pääosa uusista kohteista keskittyy Malminkartanon-Kaarelan alueelle, kuten myös valtaosa aiemmin tunnetuista muinaisjäännöksistä. Tämä vaikuttaakin intensiivisimmin asutetulta alueelta koko Mätäjoen seudulla jo kivikaudelta alkaen.
Luonti: 31.5.2010 Viimeisin muutos: 14.3.2011
Hanketiedot
Kenttätyöajankohta:
6.11.2006 ja 16.–20.4.2007
Tutkimusperuste:
Tieteellinen
Rahoittaja/tilaaja:
Helsingin kaupunki, tutkimusapuraha
Hankkeen vaihe:
Raportti jätetty
Henkilökunta
Inventoija:
fil.yo Heidi Nordqvist
Inventoija:
fil.yo. Otso Manninen
Inventoija:
FM Kerkko Nordqvist
Inventoija:
FM Oula Seitsonen
Inventoija:
FM Wesa Perttola
Inventoija:
FT Georg Haggrén
Raporttitiedot
Raportti:
Helsinki, Mätäjoen alueen inventointi 06.11.2006 & 16.04.–20.04.2007
Tekijä:
Mika Lavento, Georg Haggrén, Kerkko Nordqvist, Wesa Perttola & Oula Seitsonen
Päivämäärä:
23.5.2008
Sijainti(alkup):
Helsingin yliopiston arkeologian oppiaineen arkistossa
Kopiot:
Museoviraston arkeologian ja rakennushistorian osaston arkistoissa
Liitteet:
CD
Kokoelmatiedot
KM Esihistorialliset kokoelmat KM 37291—37293 Löydöt
Liitetiedostot
Ladattava tiedosto saattaa sisältää kuvia, karttoja tai muita sisältöjä jotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöä varten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.
Helsinki, Mätäjoen alueen inventointi 06.11.2006 & 16.04.–20.04.2007. Inventointiraportti.