Ensimmäisen maailmansodan aikainen puolustusasema. Rakennusajankohta 1915-1918. Kohde sijaitsee Lahdenväylä ja Porvoonväylän risteyksen kaakkoispuolella korkealla kalliolla osittain vaikeakulkuisella rinteellä. Kohteessa on tehty kasvuston raivausta.
Taisteluasemat ovat kallion pohjoisreunalla. Niistä johtaa kolme yhdyshautaa taustalle, jossa sijaitsevat suuret suojahuoneet. Haudat on louhittu kallioon ja kaivettu maahan. Pohjoisosassa suurin osa haudoista on vahvistettu betonilla, etelä- ja länsiosassa ne ovat olleet osittain hirsivahvistettuja. Taisteluhautaa on n. 100 metriä. Torjuntasuuntina on pohjoinen koillinen ja luode. Hautaan johtavia portaita on kuudet. Betonisia konekivääriasemia on viisi kappaletta ja tähystysasemia on kolme.
Betonista rakennettuja suojahuoneita on 21 kappaletta. Niistä neljä suurikokoista sijaitsevat jyrkässä rinteessä kohteen taustalla. Mäen juurella kulkevalta yhdystieltä on noussut kaksi leveää osittain pengerrettyä kulkuväylää em. suojahuoneisiin johtaville yhdyshaudoille.
Puolustusaseman luoteisosa on jäänyt Lahdentien ja Porvoon moottoritien alle ja kohteen luoteiskärki sijaitsee moottoritien ramppien välissä olevalla kalliolla. Ramppien välissä on kallioon louhittu ja betonivahvisteinen räjäytetty rakenne, ilmeisesti
konekivääriasema tai suojahuone. Siitä lähtee itään noin 10 metrin mittainen taisteluhauta, jossa on konekivääriasema, jonka torjuntasuunta on itä. Aseman kohdalla taisteluhauta kääntyy etelään ja katkeaa tieluiskaan.
Puolustusaseman eteläpuolella kulkee yhdystie. Kohteen länsipään edessä on suurikokoinen hiekkakuoppa. Maanoton yhteydessä on maisema huomattavasti muuttunut ja kohteesta on saattanut tuhoutua osia.
Puolustusaseman pohjoispuolella sijaitsevia kivilatomuksia on oletettu piikkilankaesteiden
suojavalleiksi. Ne ovat kuitenkin linnoitteiden rakentamisessa syntynyttä kivilouhetta, jotka
on todennäköisesti ollut tarkoitus kuljettaa pois tai levittää rinteen notkelmiin kuolleiden
kulmien poistamiseksi. Piikkilankaeste on sijainnut pohjoisempana (ks. tukikohta IV:este 1).
Kivikon ja Jakomäen alueen tukikohta IV:n linnoituslaitteet (kohteet IV:1, 5-14 ja tykkipatteri 70 sekä yhdystieverkosto) muodostavat hyvin säilyneen linnoitekokonaisuuden. Alueella voi muodostaa selkeän kuvan ensimmäisen maailmansodan aikaisen hajasijoitetun linnoitusjärjestelmän mukaisesta tukikohdasta. Rakennustyöt ovat jääneet osittain keskeneräisiksi ja siksi alueella pystyy hahmottamaan eri valmistumisasteelle jääneitä linnoituslaitteita ja myös ajan rakennusmenetelmiä ja työjärjestyksiä.
Luonti: 25.3.2008 Viimeisin muutos: 17.3.2021
Tutkimukset
Sirkku Laine / Helsingin kaupungin rakennusvirasto inventointi 1995
Huomautuksia: Laine, S. 1996. Ensimmäisen maailmansodan aikuinen maalinnoitus Helsingissä. Helsingin kaupungin rakennusviraston julkaisuja 1996:3. Helsinki.
Luonti: 25.3.2008 Viimeisin muutos: 4.4.2008
John Lagerstedt tarkastus 1998
Huomautuksia: Ei raporttia arkistoissa.
Luonti: 25.3.2008
John Lagerstedt ja Vesa Laulumaa arkistotutkimus 2014
Huomautuksia: John Lagerstedt ja Vesa Laulumaa: Helsinki. Ensimmäisen maailmansodan linnoitusvyöhyke. Inventointiselvitys 2014. Museovirasto.
Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston tilaama selvitys yleiskaavoitusta varten.
Luonti: 27.6.2017
Kati Heinämies - K.E. Löfgren inventointi 1979
Huomautuksia: Heinämies, Kati – Löfgren, K. E. : Helsingin maa- ja merilinnoitukset. Tarkistettu inventointi 1979.
Laaksonen, L. (toim.) 1980. Ensimmäisen maailmansodan aikaiset linnoitukset Helsingissä. Suojeluluettelo. Museovirasto. rakennushistorian osasto, julkaisu n:o 9, 2/79. Helsinki.
Luonti: 30.6.2017
Tapani Ahvenisto inventointi 1966
Huomautuksia: Ahveniston kohde nro 23.
Tapani Ahvenisto: Helsingin maalinnoituksen inventointikertomus 1966.
Luonti: 30.6.2017
Heini Hämäläinen, Markku Heikkinen tarkastus 2018
Luonti: 16.3.2021
Vesa Laulumaa kartoitus 2020
Luonti: 17.3.2021
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.