Kymijoen länsipuolella Elimäen Värälän, Tolkkilan ja Vilppulan alueilla sekä joen itäpuolella Kouvolan Alakylän ja Valkealan Mäkikylän alueilla käytiin useita taisteluita Kustaan sodan (1788 – 1790) aikana. Venäläiset hyökkäsivät Värälään ja Vilppulaan huhtikuussa 1789. Ruotsalaiset tekivät vuoden 1789 päähyökkäyksensä kesäkuussa Värälästä ponttonisiltaa pitkin, joen itärannalla sijainneeseen Kouvolan kylään (nyk. Mäkikylä). Heinäkuussa venäläiset hyökkäsivät uudelleen Värälään, jonka ruotsalaiset valloittivat takaisin. Ponttonisillan omistuksesta käytiin tykistötaisteluita vielä elokuussa. Myös alkukesästä 1790 Värälän alue vaihtoi omistajaa useita kertoja. Kustaan sota päättyi Värälässä solmittuun rauhaan 14.8.1790.
Taistelupaikan kohdalla on nykyään runsaasti peltoja, useita maatiloja sekä maanteitä. Peltojen alueelta saattaa löytyä esineistöä vaikka kulttuurikerrokset ovat kyntöjen myötä sekoittuneet. Rakennetuilla alueilla taistelusta ei todennäköisesti ole säästynyt jälkiä.
Alueella on useita sekä ruotsalaisten että venäläisten rakentamia tykkipattereita ja sotilasleirialueiden jäännöksiä. Ne on merkitty muinaisjäännösrekisteriin kukin omana kohteena. Rauhansopimuksen neuvottelupaikaksi rakennettu paviljonkimainen rauhantemppeli on kadonnut. Paikalla (ks. alakohde) on nykyään peltoa ja opaskyltti.
Taistelutantereen alueelta on löytynyt runsaasti tykinkuulia ja muuta sodankäyntiin liittyviä tarvikkeita. Alueen asukkaiden keskuudessa on edelleen jäljellä suullista kertomusperinnettä taisteluista.
Johanna Rahtola, Timo Jussila, Timo Sepänmaa ja Hannu Poutiainen inventointi 2019
Luonti: 3.12.2019
Johanna Rahtola ja Hannu Takala inventointi 2022
Luonti: 20.1.2023
Marita Kykyri, Kymenlaakson museo tarkastus 2021
Huomautuksia: Tarkastuskäynti muinaisjäännösalueella sijaitsevalle kiinteistölle, sinne suunnitellun asuinrakennuksen ja autotallin rakentamiseksi. Tarkastuksen yhteydessä ei tehty muinaisjäännökseen viittavia havaintoja. Rakennushankeen toteuttamiselle ei maastokäynnin perusteella todettu olevan arkeologista estettä. Muistio 30.6.2022 Kymenlaakson museon arkisto.
Luonti: 25.9.2024
Marita Kykyri, Kymenlaakson museo tarkastus 2021
Huomautuksia: Tarkastuskäynti kiinteistölle sinne suunnitellun maalämpöhankkeen vuoksi. Tarkastuksen yhteydessä ei hankealueella tehty muinaisjäännökseen viittavia havaintoja, minkä perusteella hankeen toteuttamiselle ei maastokäynnin perusteella todettu olevan arkeologista estettä. Muistio 30.6.2022 Kymenlaakson museon arkisto.
Luonti: 25.9.2024
Marita Kykyri, Kymenlaakson museo tarkastus 2021
Huomautuksia: Tarkastuskäynti muinaisjäännösalueelle suunnitellun maalämpöhankkeen vuoksi. Tarkastuksen yhteydessä ei tehty muinaisjäännökseen viittavia havaintoja. Hankeen toteuttamiselle ei maastokäynnin perusteella todettu olevan arkeologista estettä. Muistio 1.7.2021 Kymenlaakson museon arkisto.
Luonti: 25.9.2024
Ladattava tiedosto saattaa sisältääkuvia, karttoja tai muita sisältöjäjotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöävarten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.