Museoviraston arkeologiset kenttäpalvelut suoritti syksyllä 2013 Utajärven kunnan tilauksesta Oulujoen rantaosayleiskaava-alueen arkeologisen inventoinnin Utajärven keskustaajaman ja Vaalan rajan välillä Utajärven kunnan alueella. Inventoinnissa keskityttiin erityisesti muuttuvan maankäytön alueisiin sekä ennestään tunnettujen muinaisjäännösten tietojen päivittämiseen, mutta myös ennestään tuntemattomien muinaisjäännösten etsimiseen muualta kaava-alueelta jäi aikaa. Rantaosayleiskaava-alueen laajuus on noin 42,5 km2 ja Oulujoen rantaviivaa kaava-alueella on noin 45 km. Kaava-alue on noin 16 km pitkä ja leveimmillään se on noin 2,5 km.
Kaikkiaan inventointiraportissa on lueteltu 70 muinaisjäännös- ja kulttuuriperintökohdetta. Kohteista suurin osa, 55 kpl, on sellaisia, joita ei ole aiemmin viety muinaisjäännösrekisteriin. Näistä peräti 20 on kuitenkin vanhoja irtolöytöpaikkoja, ja osa kohteista on myös kiinteitä ja mahdollisia muinaisjäännöksiä, jotka ovat aiemmin puuttuneet rekisteristä. Kokonaan uusia, ennestään tuntemattomia kohteita, ovat useat kivikautiset asuinpaikat, esihistorialliset pyyntikuoppakohteet ja historialliselle ajalle kuuluvat terva-haudat.
Kivikautisista asuinpaikoista suurin osa ajoittunee mesoliittiselle kivikaudelle, alueen rannansiirtymiskronologian mukaan n. 7000-6000 eKr., mutta erityisesti Utajärven suvannossa osa asuinpaikoista voi hyvin olla nuorempiakin. Laajimmat pyyntikuopparyhmät ovat Oulujoen itärannalla Kettulankankaalla, Seikansuonojalla ja Ahmaskoskella. Utajärven historiallisen ajan asutus alkaa viimeistään 1540-luvulla ja inventointialueella Hiltulan talo kuuluu tähän varhaisvaiheeseen. Niskan kylässä paikallistettiin viimeistään 1600-luvun puolessavälissä asutettu Sipolan talon vanha paikka. Elinkeinohistoriallisista muinaisjäännöksistä alueella ovat parhaiten edustettuna tervahaudat. |