Porvoon tuomiokirkon kirkkomaan lounaisosaan tehdyn vesijohdon asennustyön takia käytöstä poistetulla hautausmaa-alueella tehtiin kesällä 2007 arkeologiset pelastuskaivaukset. Porvoon kirkkoon ja sen ympärille on tehty hautauksia keskiajalta, kirkon perustamisesta lähtien aina vuoteen 1789 asti.
Kirkkomäen lounaisnurkka on aikanaan ollut loivempi ja pihaa on tasattu viimeistään 1900-luvulla kirkon huoltorakennuksen valmistumisen yhteydessä. Kaivauksissa paikallistettiin 60 hautausta, joista tutkittiin 52, joista aikuisten hautoja oli 27 ja lasten hautoja 25. Alueella oli runsaasti irtoluita, jotka olivat sekoittuneissa kerroksissa ehjien hautojen ympärillä. Ehjien hautausten luuaineistosta tehtiin osteologinen analyysi. Vainajien vatsan kohdilta otetuista maanäytteistä tehdään makrofossiilianalyysi.
Esinelöytöjä tehtiin 26:sta haudasta. Niistä löytyi jäännöksiä koristeista, jotka oli tehty spiraalille kiedotusta pronssi tai hopealangasta, hopeanauhalla kirjaillun hautajaispäähineen kappale, kahdeksansivuinen meripihkanvärinen lasihelmi, kalvosinnappi, hopeisia käärinliinan neuloja, rautaisia arkunkahvoja ja taottuja arkunnauloja. Hautausten ympärillä olleista sekoittuneista maakerroksista löytyi mm. 1700-luvun kolikoita, keskiaikaista ikkunalasia, barokkikaakeleiden kappaleita, astioiden sirpaleita 1500–1800-luvuilta sekä palaneita ihmisen luita.
Konservointilaitokselta myöhemmin saadun tiedon mukaan haudoissa oli raato- ja lihakärpästen munia. Niissä haudoissa, joista kotelokoppia löytyi, ovat vainajat todennäköisesti odottaneet hautausta vähintään viikon. |