LIEKSAN INVENTOINTI
Perusinventointi
Pohjois-Karjalan museo
Inventoija FL Petro Pesonen
Pohjois-Karjalan museossa on vuodesta 2001 lähtien ollut käynnissä arkeologisia projekteja, joissa on suoritettu arkeologinen perusinventointi maakunnan kunnissa ja kaupungeissa. Ylä-Karjalan inventointiprojektissa vuosina 2005-2006 inventoitiin loputkin Pohjois-Karjalan maakunnan alueen kunnat eli Ilomantsi, Juuka, Lieksa, Nurmes ja Valtimo. Inventoinnit ovat luonteeltaan perusinventointeja, joissa tarkastetaan ennestään tunnetut esihistorialliset kiinteät muinaisjäännökset ja irtolöytöpaikat sekä etsitään uusia muinaisjäännöksiä.
Lieksan inventointi tehtiin vuosina 2005-2006. Inventoinnissa löytyi 103 ennestään tuntematonta kiinteää muinaisjäännöstä, joista 100 on kivikautista ja kolme varhaismetallikautista asuinpaikkaa. Kaksi vanhaa löytöpaikkaa pystyttiin inventoinnissa määrittelemään kiinteäksi muinaisjäännökseksi eli Jylmäkänsaaren ja Suokkolansaari 3:n kivikautiset asuinpaikat. Lisäksi inventoinnissa löytyi 35 kvartsilöytöpaikkaa, joista suurin osa on todennäköisesti kivi- tai varhaismetallikautisia asuinpaikkoja. Nämä kohteet on luokiteltu todennäköisesti kivi- tai varhaismetallikautisia asuinpaikkoja. Nämä kohteet on luokiteltu inventointiraportissa tentatiivikohteiksi. Lisäksi tentatiivikohteiksi luokiteltiin yksi hiilimiilu- ja yksi puolustusvarustuskohde. Ennestään tuntemattomia irtolöytökohteita ei inventoinnin kuluessa tullut vastaan.
Inventoinnissa löytyneistä 103 kivi- ja varhaismetallikautisesta asuinpaikasta suurin osa löytyi järvien vesijättörannoilita, joitakin myös äestetyiltä metsäaukioilta ja tienleikkauksista. Vaikka Lieksasta tunnetaan entuudestaan useitakin ehjiä asuinpaikkoja, vuosien 2005-2006 inventoinnissa saatiin tietoon vain muutama ehjässä maastossa sijaitseva esihistoriallinen asuinpaikka. Täysin ehjässä maastossa sijaitsevia ovat Jylmäkänsaaren asuinpaikka Puuruunjärvellä ja Kämppäniemen sekä Marjosaaren asuinpaikat Ruunaanjärvellä. Osittain ehjiä ovat ainakin Rajalan asuinpaikka Puuruunjärvellä, Leipäsuon asuinpaikka Pankajärvellä, Saavanniemen asuinpaikka Lieksanjoella sekä Koirilampien asuinpaikat Kolilla. Rajalan ja Marjosaaren asuinpaikoilla todettiin asumuspainanne.
Inventoinnin jälkeen Lieksasta tunnetaan 177 kiinteää muinaisjäännöstä, 59 tentatiivikohdetta ja 110 irtolöytöpaikkaa, yhteensä 346 kohdetta. Kiinteistä muinaisjäännöksistä suurin osa on esihistoriallisia asuinpaikkoja, lisäksi suojeltavien kohteiden luettelossa on kiviröykkiöitä, Kolin uhrihalkeama sekä ortodoksikalmistoja ja tsasounanpaikka.
Löydöt: KM 33547-35442, KM 35492, KM 36035-36085
Kenttätyöaika: 1.-27.9.2005 ja 9.-27.2006
Tutkimuskustannukset: Pohjois-Karjalan liitto, Lieksan kaupunki, Metsähallitus, Metsäntutkimuslaitos ja Pohjois-Karjalan museo
Tutkimusraportti: Petro Pesonen 8.11.2006 Pohjois-Karjalan museo ja Museoviraston arkeologian osaston arkisto |